Herukanversosääski
Tieteellinen nimi
Dasineura tetensi

Tunnistus
Aikuinen 1,5-2 mm, väriltään kellanruskea, naaraan takaruumis vaalea. Toukan pituus 2-3 mm, valkea tai punertava. Muna 0,7 mm pitkä, valkeahko.

Elintavat
Talvehtii toukkana maassa kotelokehdossa. Naaraat munivat nuorten versojen vielä avautumattomiin kärkilehtiin, jopa kymmeniä munia samaan paikkaan. Kesän aikana 2-3 sukupolvea.

Vioitus
Toukkien imentä aiheuttaa lehtien pitkittäissuuntaista poimuuntumista ja käpristymistä, nuoret lehdet eivät avaudu lainkaan. Nuorten versojen kehitys häiriintyy ja etenkin taimistoissa ja pistokkaissa vioituksella voi olla suuri merkitys.Tarkkailu
Kynnysarvot perustuvat havaintoihin 50-100 pensaan oksasta lohkon eri osista. Ajankohta: kukinnan aikana ja heti sen jälkeen, 2-5 %:ssa silmuista toukkia. Kynnysarvot ovat ohjeellisia ja niitä tarkennetaan olosuhteiden mukaan sekä otetaan huomioon edellisten vuosien kokemukset.

Torjunta
Jos vioituksia on runsaasti tehdään torjunta systeeemisillä valmisteilla. Taimien käsittelyssä myös kastelu saippuapohjaiseen torjunta-aineliuokseen tehoaa toukkiin. Lajikkeiden välillä on jonkin verran kestävyyseroja.

© MTT 2011