Varsikuolio
Tieteellinen nimi
Sclerotinia sclerotiorum


© MTT Risto Tahvonen

Tunnistus
Varsikuolio (pahkahome) ilmenee perunan varsissa aluksi vetistävinä laikkuina, jotka solukon kuivuessa muuttuvat ruskeiksi. Märässä kasvustossa laikkukohdissa kasvaa valkoista pumpulimaista hometta. Sairastunut solukko muuttuu kuitumaiseksi ja haurastuu. Tavallisesti varsi katkeaa laikun kohdalta. Varren sisään muodostuu pahkahomeelle tyypillisiä tummanruskeita tai mustia rihmastopahkoja. Perunan varressa pahkat voivat kasvaa 1-2 cm pituisiksi.


© MTT Risto Tahvonen
Varsikuolion vaikutuksesta verunan varret haurastuvat, muuttuvat vaaleiksi ja lopulta katkeavat. Parhaiden taudin tunnistaa varren pinnalle tai sisään kehittyvistä rihmastopahkoista.

Vioitus
Yleensä varsikuolio vaurioittaa tai tappaa yksittäisiä kasveja, mutta pahimmillaan tauti voi tuhota koko kasvuston elokuun puolivälin tienoilla. Pahkahome on yleistynyt seuduilla, joilla viljellään laajamittaisesti perunaa ja muita pahkahomeen isäntäkasveja, kuten. rypsiä ja avomaan vihanneksia

Torjunta
Pahkahomeen kemiallinen torjunta ei useimmiten ole tarpeen. Seuduilla, joilla tuhoja on esiintynyt pahkahomeriskiä voidaan vähentää aloittamalla rutontorjuntaruiskutukset Shirlan-valmisteella, joka tehoaa myös pahkahomeeseen.

© MTT 2011