Lehtipolte
Tieteellinen nimi
Alternaria solani


© MTT Asko Hannukkala

Tunnistus
Lehtipolte ilmenee perunan lehdissä pienehköinä kuoliolaikkuina. Tavallisimmin lehtipoltteen aiheuttamat laikut ovat 1-2 mm laajuisia ja kulmikkaita, koska vain lehtisuonten välinen solukko tuhoutuu. Joskus lehtipoltteen laikuista muodostuu samankeskisiä, vuorotellen vaalean ja tummanruskeita kehiä. Laikkujen yhdistyessä lehti vähitellen ruskistuu kokonaan. Lehtipoltetta aiheuttaa kaksi eri lajia A. solani ja A. alternata. Yleensä kulmikkaat laikut liitetään A. alternata- lajiin ja kehälaikut A. solani-lajiin.


© MTT Asko Hannukkala
Lehtipolte ilmene usein kulmikkaina kuoliolaikkuina lehtisuonten välissä. Taudin edetessä lehdet voivat kuivua kokonaan.


© MTT Asko Hannukkala
Kuoliolaikut voivat olla myös pyöreähköjä ja samankehäisiä.

Elintavat
Lehtipolte on perunaan erikoistunut tauti, joka säilyy perunan satojätteissä. Satojätteissä muodostuvat itiöt levittävät taudinaiheuttajan peruna lehtiin. Tauti leviää etenkin lämpimällä säällä, mutta tartunta edellyttää korkeaa ilmankosteutta.

Vioitus
Lehtipolte on hyvin yleinen tauti, mutta se ilmaantuu yleensä kasvustoihin vasta loppukesällä. Suomessa tuhot ovat normaalisti vähäisiä. Lämpiminä kesinä tauti voi vaurioittaa paikoitellen taudinarkoja lajikkeita vakavasti. Taudin merkitys on viime vuosina kasvanut Keski-Euroopassa ja Etelä-Skandinaviassa.

Tarkkailu
Lehtipolte ilmaantuu yleensä myöhään kesällä muutenkin ränsistyviin kasveihin. Taudin esiintymistä on hyvä tarkkailla, koska se on runsastunut muualla Euroopassa.

Torjunta
Perunalajikkeiden välillä on eroja taudinkestävyydessä. Kemiallinen torjunta ei meillä ole yleensä tarpeen. Rutontorjunta-aineista mankotsebia sisältävät tuotteet sekä Tanos ja Consento tehoavat myös lehtipoltteeseen. Täten lehtipolte tulee useimmiten torjutuksi rutontorjunnan yhteydessä. Lisäksi Amistar on rekisteröity lehtipoltteen torjuntaan, mutta se ei suojaa perunarutolta.

© MTT 2011