Perunarupi Ja Pohjanrupi
Tieteellinen nimi
Streptomyces scabies ja S. turgidiscabies


© MTT Asko Hannukkala

Tunnistus
Tavallinen perunarupi (Streptomyces scabies) ja pohjanrupi (S.turgidiscabies) ovat yleisimmät perunaruven aiheuttajat Suomessa. Ruven aiheuttajat ovat sädebakteereita. Molemmat rupibakteerit voivat aiheuttaa hyvin erilaisia rupioireita lievästä pintaruvesta syvälle maltoon ulottuvaan syvärupeen. Oireiden perusteella perunarupea ja pohjanrupea ei pysty erottamaan toisistaan. Pohjanrupi ilmenee joskus verkkomaisena rupikasvaimena kauttaaltaan mukulan pinnalla. Oire muistuttaa Suomessa harvinaisemman verkkorupibakteerin (S. acidiscabies) vioitusta. Lisäksi möhösieniin kuuluva kuorirokko aiheuttaa usein hyvin samankaltaista vioitusta kuin perunarupi.

Elintavat
Perunaruvet leviävät siemenperunassa, mutta tautia aiheuttavat sädebakteerit kuuluvat peltomaiden luontaiseen pieneliöstöön. Ruvenaiheuttajat lisääntyvät, jos perunaa viljellään liian usein samalla lohkolla. Perunarupibakteerit vioittavat myös porkkanaa ja punajuurta, joten nämä soveltuvat huonosti samaan viljelykiertoon perunan kanssa. Tavallisen perunaruven aiheuttajat viihtyvät maassa, jonka pH on 5,3-7,5. Rupisuus voi tulla ongelmaksi lämpimässä, kuivassa ja ilmavassa maassa, jonka pH on korkea. Oljen, kompostin, tuhkan tai kalkin levittäminen perunamaalle voi lisätä rupisuutta. Toisaalta kalkin sisältämä kalsium on ravinne, jonka puutteessa mukuloiden laatu heikkenee monella tavoin. Pohjanruven kasvuvaatimukset ovat väljemmät kuin perunaruven, joten se voi aiheuttaa ongelmia happamammassa ja kosteammassa maassa kuin perunarupi.

Vioitus
Erilaisia perunarupia esiintyy kaikkialla, missä perunaa viljellään. Tavallisen kuluttajan näkökulmasta perunarupi on useimmiten ulkonäköhaitta, joka poistuu kuorinnassa. Joskus vioitus voi ulottua melko syvälle maltoon, jolloin kuorintatappiot nousevat suuriksi. Kuorimoille ja suurkeittiöille rupi on ongelmallisempi, koska laitteet suoriutuvat ruvesta heikommin kuin tavallinen kuorimaveitsi.


© MTT Asko Hannukkala


© MTT Asko Hannukkala

Torjunta
Tavallista rupea voidaan parhaiten torjua kuivina kesinä aloittamalla perunan sadetus viimeistään silloin, kun mukulat alkavat kehittyä rönsyjen päihin. Pohjanrupeen ja verkkorupeen sadetuksen teho ei ole yhtä varma. Ruokaperunalajikkeista Matilda ja Sini ovat erittäin ruvenarkoja eivätkä sovellu lohkoille, jolla rupi on aiheuttanut ongelmia. Ruvenkestävyydeltään erinomaisia lajikkeita ovat Nicola, Van Gogh. Tavallista rupea kestävät lajikkeet eivät aina ole kestäviä muita rupibakteereita vastaan.

© MTT 2011