Porkkanakärpänen
Tieteellinen nimi
Psila rosae

Tunnistus
Aikuinen on 4-6 mm pitkä kiiltävän musta kärpänen, jolla on keltaiset jalat. Jaloissa ei ole mustia sukasia tai hampaita. Silmät ovat punertavanruskeat ja otsa kellertävä. Tuntosarvet ovat keltaiset ja rihmamaiset. Munat ovat 0,5 mm mittaisia. Toukat ovat täysikasvuisina 8-10 mm pitkiä, kellertävän valkoisia ja hoikkia. kotelo on kellanruskea, 4,5-6 mm pitkä ja sikarimainen.

Elintavat
Aikuiset kuoriutuvat maassa olevista koteloista, kun lämpösumma saavuttaa 255 astetta. Ensimmäinen lentohuippu on Etelä-Suomessa yleensä kesäkuun lopussa, kun lämpöasteita on 355. Pohjois-Suomessa porkkakärpäsellä on yleensä vain yksi sukupolvi. Naaraat munivat maahan porkkanan tyvelle. Toukat kuoriutuvat viikon parin kuluttua ja hakeutuvat syömään porkkanan sivujuuria. Myöhemmin ne kaivavat käytäviä pääjuureen. Toukat koteloituvat maahan 4-6 viikkoa kuoriutumisensa jälkeen. Kotelovaihe kestää 2-4 viikkoa alueilla, joilla esiintyy toinen sukupolvi

Vioitus
Porkkanakärpänen vioittaa porkkanan lisäksi selleriä, fenkolia, palsternakkaa, maustekirvelia ja kuminaa.

Tarkkailu
Tarkkailu keltaliima-ansoilla heti porkkanan tultua pintaan. Ohjeellinen kynnysarvo on 5 kpl/ansa/viikko.

Torjunta
Torjuntaan pyretroidit. Harsoa voidaan käyttää mailla, joilla ei todennäköisesti ole talvehtivia porkkanakärpäsen koteloita. TARKKAILUOHJE: Kempin ja kärpäsen liikkumista porkkanakasvustossa voidaan tarkkailla keltaisilla liimapyydyksillä, joita tarvitaan 3- 5 kpl/pelto. Yksi pyydyksistä tulee sijoittaa kasvuston keskelle ja muut reunoille pellon eri osiin. Pyydysten pinnalla oleva suojapaperi poistetaan ja liimapintainen arkki taitetaan sylinteriksi keltainen pinta ulos päin. Sylinteri kiinnitetään nitojalla puupaaluun kasvuston yläpinnan korkeudelle. Porkkanoiden taimettumisvaiheessa pyydyksen alareunan on oltava noin 10 cm korkeudella maasta, jotta matalalla liikkuvat kempitkin tarttuvat liimapintoihin. Kasvien kasvaessa myös pyydysten korkeutta nostetaan viikoittaisen vaihdon yhteydessä. Jokaisen pyydyksen suojana on syytä käyttää katiskaverkosta käärittyä suojaa, joka estää lintujen pääsyn liimapintoihin. Pyydykset on vaihdettava ja tarkastettava viikoittain. Telineestä irrotettu pyydys kannattaa peittää tuorekelmulla heti pellolla ja säilyttää vielä tarkastuksen jälkeenkin myöhempää käyttöä varten. Hyönteisten tunnistamisessa tarvitaan hyvää suurennuslasia ja usein myös mikroskooppia. Kemppien aktiivisimpaan liikkumisaikaan (juhannus) kannattaa pyydykset tarkastaa aina pellolla kuljettaessa. Pyydyksiin tarttuneiden tuholaisten määrä (kpl/viikko) on hyvä merkata lohkokortteihin koko tarkkailukauden ajan. Porkkanakempin tarkkailukausi kestää taimettumisesta noin 6 viikkoa. Porkkanakärpäsen tarkkailun voi ajoittaa MTT:n kärpäsennusteiden mukaisesti molempien sukupolvien aktiivisuusaikoihin.

© MTT 2011