Omenakääriäinen
Tieteellinen nimi
Cydia pomonella

Tunnistus
Aikuinen perhonen on noin 1 cm:n pituinen, siivet ovat harmaan-ruskean kirjavat, etusiipien kärjessä on kuparinvärinen laaja laikku. Toukka on täysikokoisena noin 1,5 cm:n pituinen, vaaleanpunertava, tummapäinen.Elintavat
Omenakääriäinen talvehtii täysikasvuisena toukkana puun kuoren koloissa, missä ne koteloituvat. Aikuisten lentoaika on toukokuun lopulta elokuulle sakka, päälentoaika on kesäkuussa. Lentävät iltahämärissä ja naaras munii vain yli 15 asteen iltalämpötilassa. Lämpiminä kesinä esiintyy myös osittainen toinen sukupolvi. Laji esiintyy myös päärynän tuholaisena.

Vioitus
Toukka kaivaa omenan kotaan saakka ulottuvan ulostepurua sisältävän laajan käytävän ja syö myös siemeniä. Yksi toukka voi vioittaa useampaakin raakiletta. Vioitetut omenat putoavat usein ennenaikaisesti maahan.

Tarkkailu
Selvän lentohuipun, esim. yli 5-10 kääriäistä/pyydys/2 vrk, jälkeen noin 10-14 vrk:n kuluttua lämpötilasta riippuen alkavat toukat kuoriutua.

Torjunta
Toukkien kuoriutumisaika on oikea torjunta-aika. Joskus voi olla tarpeen tehdä toinenkin ruiskutus mikäli lento jatkuu runsaana 1. ruiskutuksen jälkeen. Pyydyksillä on havaittu myös torjuntavaikutusta ellei kääriäiskanta ole kovin suuri. Vuosittainen pyydysten käyttö voi pitää kääriäiskannan pienenä silloin kun tuholaispainetta lähialueilta ei ole. Torjuntavaikutukseen riittää useimmissa tapauksissa 1 pyydys 5-20 puuta kohti, isoilla vanhoilla puilla enemmän kuin pienillä ja nuorilla puilla.

© MTT 2011