Isokarviaispistiäinen
Tieteellinen nimi
Nematus ribesii

Tunnistus
Aikuinen 6-7 mm:n pituinen, kirkassiipinen pistiäinen. Naaras on kullanruskea, pää ja etuselkä musta. Täysikasvuisena toukka on 18-20 mm:n pituinen, vihreä, etu- ja takapäästä kellanvihreä, mustapilkkuinen, pää musta. Muna 1 mm, pitkänsoikea, kellertävä.

Elintavat
Talvehtii maassa esikotelona. Aikuiset kuoriutuvat toukokuussa, naaras munii pensaiden sisäosiin lehtien alapinnoille lehtisuonien viereen. Toukat syövät lehtiä ja esiintyvät joukoitain oksilla. Viimeinen toukkavaihe kaivautuu maahan koteloitumaan 5-10 cm syvyyteen. Sukupolvia on 2-3 kesän aikana.

Vioitus
Ensimmäisen sukupolven vioitus jää usein huomaamatta. Toisen sukupolven toukat voivat tuhota lehdet kokonaan heinä-elokuussa, sadonkorjuun aikana.

Tarkkailu
Talvehtineen sukupolven aikuistumista voi seurata kelta-ansoilla, jotka asennetaan pensaaseen ennen kukinnan alkua. Varsinaiset torjunnan kynnysarvot perustuvat havaintoihin 50-100 pensaan oksasta lohkon eri osista. Kukinnan aikana ja heti sen jälkeen torjunta on suositeltavaa jos 5 %:ssa pensaista toukkia. Edellisten vuosien kokemukset alueella on hyvä huomioida torjunnan tarveta arvioitaessa.

Torjunta
Torjunta tehdään suuntaamalla ruiskute mahdollisimman tehokkaasti pensaan sisäosiin. Toisen sukupolvien toukkien torjunta on tehtävä tarvittaessa hyvissä ajoin ennen sadonkorjuuta.

© MTT 2011