Hillanälvikäs
Tieteellinen nimi
Galerucella sagittariae

Tunnistus
Aikuinen 4-5 mm, vihertävänruskea, peitinsiipien reuna-alue on vaaleahko. Toukka 7-10 mm, aluksi vihreä, mustapisteinen, myöhemmin mustien käsnien peittämä. Muna on 0.7 mm, vaalean kellertävä tai ruskehtava.

Elintavat
Talvehtii aikuisena. Aikuiset siirtyvät varhain keväällä mansikalle ja syövät lehtien pintaan 'ikkunoita' ja koloja. Naaras munii 10-30 munan ryhmiä lehdille. Toukat elävät aluksi ryhmissä kalvaen lehtien pintaa niin että lehtien muodostuu ohutkalvoisia ikkunoita. Toukat koteloituvat keskikesällä kasvustoon. Koteloista aikuistuu uusia nälvikkäitä loppukesällä.

Vioitus
Aikuisten ja toukkien runsas vioitus voi tuhota lehdet pahoin aiheuttaen kasvukunnon heikkenemistä ja sadon laatuongelmia. Toukat ja aikuiset voivat vioittaa myös kukkia ja raakileita ja myös kypsiä marjoja.

Tarkkailu
Tarkkailuun käytetään keruuvatia, johon kerätään näyte esim. sadasta kasvista noin yhden hehtaarin alalla. Tarkkailu aloitetaan ennen muninnan alkua ja kukkavanojen esiintuloa kun lämpösumma on 50-100 päiväastetta. Ohjeellinen kynnysarvo on 20-30 nälvikästä/vatinäyte. Kynnysarvoja tarkennetaan olosuhteiden mukaan ottaen huomioon edellisten vuosien kokemukset.

Torjunta
Nälvikkäiden esiintymistä keväällä tarkkaillaan silmämääräisesti tai vatinäytteen avulla. Tarvittaessa tehdään ruiskutus viimeistään ennen runsaan muninnan alkua.

© MTT 2011