Tutkittuja puutarhakasvikantoja
Puistoruusuryhmä 'Ilo' TTA-713


Latinankielinen nimi
Rosa

Ruotsinkielinen nimi
ros

Heimo
Rosaceae  (ruusukasvit)

Kuvaus
Puistoruusu (Rosa) 'Ilo' on näyttävä ja talvenkestävä, tiheäksi ja kookkaaksi kasvava pensasruusu. Se varttuu varsin nopeasti kaksimetriseksi ja yhtä leveäksi, siistinmuotoiseksi pensaaksi. Varret ovat vaaleanvihreät, hieman punertavat ja käytännössä piikittömät: alkuperäisestä emopensaasta on kymmenen vuoden aikana löydetty piikkejä vain 60 cm korkeudelle saakka. Pensas pysyy hyvin pystyssä ilman tukea. Pienet, teräväkärkiset lehdykät ovat keskivihreät, päältä hieman kiiltävät. Pienehköt, litteät, lämpimän ruusunpunaiset, jopa lohensävyiset, puolikerrannaiset kukat avautuvat tasaisen runsaasti versoja pitkin muodostaen näyttävän vaikutelman. Kukinta alkaa Etelä-Suomessa juhannuksen jälkeen ja jatkuu heinäkuun loppupuolelle. Pensaaseen tapaa tulla muutamia jälkikukkia syyskesällä. Lehtien syysväri on keltaisen, oranssin ja ruskean kirjava. Pieniä, punaisia kiulukoita muodostuu vain niukasti. Etelä-Suomessa ei koejakson aikana havaittu merkittäviä paleltumis- tai talvivaurioita. Oulussa vaurioita on ilmennyt vain lievästi. 'Iloa' on pidettävä ilmastollisesti hyvin kestävänä ruusuna, jonka viljelyä voidaan suositella ainakin vyöhykkeille I-IV, melko varmasti myös V.

Jalostaja
Joy, Kahila & Kangaspunta 2010

Korkeus
1,5-2 m

Kukka
Kukat ovat kerrannaiset, heleän vaaleanpunaiset, hieman lohensävyiset

Kukinta
Runsas kukinta alkaa Etelä-Suomessa juhannuksen jälkeen ja jatkuu heinäkuun loppupuolelle

Syysväri
Lehtien syysväri on keltaisen, oranssin ja ruskean kirjava

Hedelmät
Pieniä, punaisia kiulukoita muodostuu vain niukasti

Lehdet
Pienet, teräväkärkiset lehdykät ovat keskivihreät, päältä hieman kiiltävät. Versot ovat tyveä lukuun ottamatta käytännössä piikittömät

Erityisominaisuus
Pensas on tiheä ja leveä ja pysyy hyvin pystyssä ilman tukea

Menestymisvyöhyke
I-IV

Kasvualusta
Ei erityisiä vaatimuksia maaperän suhteen

Kasvuvaatimukset
'Ilolla' ei ole erityisiä vaatimuksia maaperän suhteen. Riittävä veden ja ravinteiden saanti on luonnollisesti paras tae hyvälle kasvulle ja komealle kukinnalle. Seinän lähelle istutettua pensasta täytyy kastella ainakin alkuvaiheessa. Ajoittaisessa harvennusleikkauksessa joko keväällä tai heti kukinnan jälkeen poistetaan ränsistyneet varret maan rajasta.

Käyttö
'Ilo'-ruusu soveltuu istutettavaksi vapaasti kasvavaksi yksittäispensaaksi tai, jos on reilusti tilaa, juhlavaksi aidanteeksi. Pensaasta voidaan saada komea, joskin leveä, köynnösruusun tapainen pilariruusu esimerkiksi seinustan lähelle muotoilemalla sen pitkät, taipuisat ja piikittömät versot. Näin käytettynä 'Ilo' voisi korvata arat köynnösruusulajikkeet. Ilman seinustan suojaa pensas on myös selvästi kestävämpi kuin 'Pohjantähti'.

Terveys
Kokeiden havaintojakson aikana ei ole havaittu erityisiä tauti- tai tuholaisongelmia.

Historia
'Ilo' on lähtöisin 1998 tehdystä risteytyksestä kanadalaisen puistoruusun (nk. Explorer-ruusun) 'John Davis' ja R. x malyi 'Kempeleen Kaunotar' välillä.