Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Tietopaketit
Monimuotoisuus
Etusivu > OLD_poistetut > OLD_Monimuotoisuus > Maatalousympäristö ja eläimet > Rikkakasvit > Torjunta-aineita vähennetään 1980-1990
Torjunta-aineiden käyttö muuttui 1980- ja 1990-luvuilla
Rikkakasviyhteisö muuttui aiempia vuosia vähemmän 1980- ja 1990-lukujen välillä. Rikkojen kokonaismäärä oli hieman kohonnut 1980-luvun tasosta. Lajien runsaudessa oli hyvin vähäisiä muutoksia. Voimakkaimmin rikkakasvillisuuteen 1990-luvulla vaikuttavat muutokset torjunta-aineiden käytössä sekä luomuviljelyn yleistyminen.

Tehokkaampien ja valikoivuudeltaan laajempialaisten torjunta-aineiden, pienannosherbisidien eli sulfonyyliureoiden käyttö oli yleistynyt. Toisaalta perinteisten fenoksihappopohjaisten aineiden käyttömäärät olivat vähentyneet. Torjunta-aineiden käyttömäärän väheneminen 1980-luvun alun huipputasosta lienee keskeisin syy rikkakasvimäärien hienoiseen nousuun 1990-luvun lopulla.

Pienannosherbisideille vastustuskykyiset lajit, peltomatara ja pelto-orvokki, yleistyivät ja runsastuivat. Eniten runsastui pelto-ohdake. Sen runsastuminen heijastelee sekä torjunta-aineiden käyttömäärien vähenemistä että pienannosherbisidien käytön yleistymistä. Pelto-ohdake on monivuotinen rikkakasvi, joka on vastustuskykyinen useimmille torjunta-aineille.

Terho Hyvönen
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015