Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Tietopaketit
Monimuotoisuus
Etusivu > OLD_poistetut > OLD_Monimuotoisuus > Maatalousympäristö ja eläimet > Rikkakasvit > Monimuotoinen 1960-luku
Monimuotoinen 60-luku
1960-luku oli rikkakasveille suotuisaa aikaa. Tuolloin karjatalous oli yleistä koko maassa. Viljelykierrossa oli mukana nurmia ja karjanlantaa käytettiin lannoitteena. Nurmien yleisyys suosi useita monivuotisia lajeja, kuten sian-ja ojakärsämöä, syysmaitiaista, rönsyleinikkiä, voikukkaa ja apilaa. Karjanlanta sisälsi rikkakasvien siemeniä, mikä lisäsi usean lajin runsautta.

Ojanpientareiden reunoilla oli runsaasti monivuotisia lajeja. Peltohatikka hyötyi nykyistä happamammista pelloista.

Syysviljat olivat myös nykyistä yleisempiä viljelykierrossa. Ne lisäsivät syksyllä itävien ja taimiasteella talvehtivien eli syysyksivuotisten lajien, kuten linnunkaalin, peltolemmikin ja peltosaunion sekä joidenkin monivuotisten lajien, kuten voikukan ja hierakoiden runsautta.

Yksipuolisen kevätviljojen viljelyn havaittiin jo tuolloin suosivan peltoukonnaurista, pillikkeitä, peippiä ja peltohatikkaa. Myöhemmin tämä kehitys on jatkunut erityisesti Lounais-Suomessa.

Torjunta-aineet ja leikkuupuinti vaikuttivat lajistoon

Leikkuupuinnin yleistyessä korjuukauden alku siirtyi kaksi viikkoa myöhäisemmäksi, siemeniä palautui enemmän maahan ja korkeampi leikkuukorkeus jätti peltoon enemmän rikkakasveja. Leikkuupuiduilla pelloilla havaittiin enemmän peltovalvattia, jauhosavikkaa, pillikkeitä ja saunakukkaa.

Rikkakasvien torjunta-aineiden laajamittainen käyttö oli vasta alkamassa 1960-luvulla. Tuolloin torjunta-aineiden käyttö painottui Lounais- ja Etelä-Suomeen, ja torjunta-aineena käytettiin lähes yksinomaan fenoksihappopohjaista MCPA:ta. Useita vuosia jatkuneen/monivuotisen torjunta-aineiden käytön havaittiin vähentäneen niille herkkiä lajeja, kuten jauhosavikkaa, peltoukonnaurista ja pillikkeitä sekä suosineen vastustuskykyisiä lajeja, kuten juolavehnää, peltomataraa, peippejä, linnunkaalia, peltolemmikkiä ja saunakukkaa.

Terho Hyvönen
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015