Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Tietopaketit
Monimuotoisuus
Etusivu > OLD_poistetut > OLD_Monimuotoisuus > Maatalousympäristö ja eläimet > Rikkakasvit > Luomuviljely - 1990-luku
Luomuviljely yleistyi 1990-luvulla
Torjunta-aineeton luomuviljely oli merkittävin rikkakasvillisuutta muuttanut tekijä 1990-luvulla. Luomupeltojen rikkakasvimäärät olivat kolme-nelinkertaiset tavanomaisiin, torjunta-aineilla käsiteltyihin peltoihin verrattuna. Erityisen runsaita olivat tavanomaisessa viljelyssä torjuttavat kaksisirkkaiset lajit, kuten jauhosavikka, peltohatikka ja pillikkeet. Runsain laji oli kuitenkin juolavehnä.

Torjunta-aineiden puuttuminen heijastui myös lajimääriin. Luomupelloilta löydettiin keskimäärin 24 lajia, kun tavanomaisesti viljellyn pellon lajimäärä jäi kuuteentoista. Torjunta-aineet alentavat niille herkkien lajien yksilömäärää ja vaikuttavat siten lajimäärään.

Luomupelloilla viihtyvät monivuotiset ja valoa vaativat rikat

Luomupeltojen typpilannoitus perustuu karjanlannan ja typensitojakasvien käyttöön, lannoitustaso jää väkilannoitettua peltoa alhaisemmaksi. Viljelykasvien kasvustot ovat yleensä heikompia kuin tavanomaisilla pelloilla. Niinpä luomupellon rikkakasvit saavat valoa tavanomaisesti viljeltyjä peltoja enemmän. Runsaampi valo edistää rikkakasvien kasvua ja näkyy siten niiden kokonaismäärien kasvuna. Suurimmat haitat viljelylle aiheuttavat samat monivuotiset lajit - juolavehnä, peltovalvatti ja pelto-ohdake - kuin tavanomaisessakin viljelyssä.


Vasemmalla luomupelto ja oikealla tavanomaisesti viljelty pelto. Kuva: Terho Hyvönen.

Luomutilojen nurmia sisältävät viljelykierrot suosivat joitakin monivuotisia lajeja, kuten siankärsämöä, rönsyleinikkiä ja voikukkaa. Samat lajit olivat yleisiä 1960-luvun kevätviljapelloilla, mutta vähenivät viljelykiertojen yksipuolistuttua.

Suomessa tavanomaisestikin viljellyillä pelloilla on varsin runsas ja monipuolinen rikkakasvilajisto verrattuna eteläisempään Eurooppaan. Esimerkiksi torjunta-aineista ja korkeasta typpilannoituksesta kärsivä ruiskaunokki on uhanalainen laji monissa Euroopan maissa, Suomessa sen voi löytää tavanomaisestikin viljellyltä pellolta.

Terho Hyvönen
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015