Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Tietopaketit
Monimuotoisuus
Etusivu > OLD_poistetut > OLD_Monimuotoisuus > Maatalousympäristö ja eläimet > Maaperä > Pellon monimuotoisin osa
Pellon monimuotoisin osa
Maaperäeliöiden yhteisö on tavattoman runsas ja monimuotoinen. Silmiinpistävää se ei kuitenkaan ole, sillä valtaosa maaeliöstön biomassasta muodostuu mikroskooppisen pienistä eliöistä.

Bakteerisolujen määrä grammassa pellon pintamaata on miljardeissa ja sienirihmaston yhteenlaskettu pituus satoja metrejä. Mikrobiyhteisön monimuotoisuuden luonnehdinnassa ollaan vasta alkutaipaleella. Voidaan kuitenkin sanoa, että jo yhden maagramman bakteerit koostuvat tuhansista toisistaan erottuvista geneettisistä yksiköistä.


Kuva: Mauritz Vestberg.

Maaperän eläinten yhteisö on yhtälailla moninainen. Yksisoluisten alkueläinten ja mikroskooppisten sukkulamatojen määrä grammassa maata mitataan kymmenissä tuhansissa. Erilaisia pieniä niveljalkaisia sekä pienimpiä nivelmatoja on kymmeniä tuhansia neliömetrillä peltomaata. Lierojen määrä maaneliöllä liikkuu kymmenissä tai sadoissa. Suomalaisen viljelymaan eläinten monimuotoisuus tunnetaan monin osin puutteellisesti, mutta se tiedetään hyvin suureksi maanpinnan yläpuoliseen biodiversiteettiin verrattuna.

Visa Nuutinen & Ansa Palojärvi
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015