Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Tietopaketit
Monimuotoisuus
Etusivu > OLD_poistetut > OLD_Monimuotoisuus > Maatalousympäristö ja eläimet > Maaperä > Kestävän maatalouden voimavara
Kestävän maatalouden voimavara
Kasvin kasvua heikentävät tauteja aiheuttavat patogeeniset mikrobit, mutta kasvua edistävillä hyötymikrobeilla on sadon kannalta yhtälailla tärkeä merkitys. Ne parantavat kasvin ravinteidensaantia, tuottavat kasvihormoneja tai tukahduttavat patogeenimikrobeja.

Kasvin juurten kanssa symbioosissa eläviä typensitojabakteereita sekä sienijuuren muodostavia mykorritsasieniä löytyy yleensä kaikenlaisesta maasta. Välttämättä ei kuitenkaan löydy juuri halutulle kasvilajille spesifistä lajia, ja saman mikrobilajin sisälläkin kasvilajin saamassa hyödyssä on suuria eroja. Mikrobistosta löytyy myös erilaisiin vaikeasti hajotettaviin eloperäisiin yhdisteisiin erikoistuneita mikrobeja.

Lierojen vaikutus korjuutähteiden hajoamiseen on esimerkki tilanteesta, jossa yhden eliöryhmän lajimonimuotoisuus on maan toimintojen kannalta tärkeää. Yksi lierojen lajiryhmä elää maan pinnan lähellä kasvintähteitä laiduntaen. Toinen ryhmä käyttää ravinnokseen samoja tähteitä, mutta hautaa niitä syviin käytäviinsä. Kolmas ryhmä taas ei kajoa maan pinnalla olevaan karikkeeseen vaan syö muokkauskerroksessa olevia kasvintähteitä.

Visa Nuutinen & Ansa Palojärvi

Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015