Language selection:
På svenska
|
In English
Haku
Etusivu
Luken etusivu
Tietopaketit
Monimuotoisuus
Etusivu > Tietopaketit > Monimuotoisuus > Monimuotoisuuden merkitys ja ohjauskeinot > Monivaikutteinen maatalous
Monivaikutteinen maatalous
Maatalous perustuu luonnon monimuotoisuuden hyödyntämiseen. Vastaavasti monet luonnonvaraiset kasvi- ja eläinlajit ovat vuosisatojen kuluessa sopeutuneet hyödyntämään ihmisten luomaa viljely-ympäristöä.

Kuva: Kaisa Kuoppala.

Monimuotoisuuden väheneminen on vakava ongelma, koska monimuotoisuus luo perustan elollisen luonnon toiminnalle ja on edellytys ekosysteemien kyvylle sopeutua ympäristönmuutoksiin. Lisäksi maatalousympäristön monimuotoisuuteen liittyy myös huomattavia taloudellisia ja kulttuuriarvoja.

Viljelijä - myönteinen ja kielteinen vaikuttaja

Viljelijä vaikuttaa toimillaan monimuotoisuuden määrään ja laatuun. Tuotannon ohessa syntyviä ympäristövaikutuksia kutsutaan ulkoisvaikutuksiksi, ja ne voivat olla joko monimuotoisuutta lisääviä tai vähentäviä.

Esimerkiksi luonnonmukainen viljely tuottaa myönteisiä ulkoisvaikutuksia, koska luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita. Pellon viljelykierron yksipuolistuminen puolestaan on esimerkki luonnon monimuotoisuutta vähentävästä toimenpiteestä.

Antti Miettinen
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015