Language selection:
På svenska
|
In English
Haku
Etusivu
Luken etusivu
Tietopaketit
Monimuotoisuus
Etusivu > Tietopaketit > Monimuotoisuus > Jokioisten kartano > Kartanosta tulee osakeyhtiö
Kartanosta osakeyhtiö
Willebrandien jälkeen kartano siirtyi ensi kertaa aatelittoman haltuun, kun sen osti turkulainen liikemies Josef Bremer. Vuonna 1872 Josef Bremerin pojat muuttivat Jokioisten kartanon osakeyhtiöksi.

Vuonna 1895 Jokkis Gods A.B:n osake-enemmistö siirtyi Suomeen, ja 1896 isännöitsijäksi tuli vapaaherra Johan Mannerheim, joka myöhemmin osti yhtiön osake-enemmistön itselleen.


Johan Mannerheim. Kuva: Jokioisten kartanot.

Mannerheim aikan toteutettiin isojako, perustettiin Jokioisten siirappi- ja sokeritehdas sekä rakennettiin rautatie välille Humppila-Jokioinen-Forssa. Mannerheim karkoitettiin Suomesta vuonna 1904 venäläisvastaisten mielipiteidensä vuoksi.

Vuonna 1915 kaikki osakkeet siirtyivät Alfred Kordelinin haltuun. Kordelinin hallussa oli myös Mommilan kartano, ja hän oli Suomen suurin maanomistaja.


Alfred Kordelin. Kuva: Jokioisten kartanot.

Kartano lohkotaan itsenäisiksi maatiloiksi

Vuosien 1917-1918 tapahtumien jälkeen Jokioisten kartano myytiin valtiolle. Kolmimiehinen hoitokunta E.Y. Pehkosen johdolla asetettiin toteuttamaan maareformia. Torpparit, mäkitupalaiset sekä sukuoikeus- ja verorälssitilalliset saivat lunastaa viljelemänsä maatilat itselleen. Kauppakirjat kirjoitettiin 3. tammikuuta 1921 Jokioisten kartanossa.

Maareformien jälkeen Jokioisten kartanon koko oli yhä noin 2500 hehtaaria ja se oli merkittävä suurtila. Päätilan ohella Jokioisilla oli myös neljä sivukartanoa. Kartanoilla sijaitsi valtion koelaitoksia, ensimmäisenä Kasvinjalostuslaitos. Vuonna 1971 Jokioisten kartanot siirtyivät Maatalouden tutkimuskeskuksen hallintaan ja vuosina 1979-1983 tutkimuskeskus muutti Jokioisille. Tätä nykyä Jokioisten kartanon päärakennus toimii MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) hallintorakennuksena ja osa kartanon maista on yhä MTT:n käytössä.

Lähteet: Olavi Anttila (1991): Kartanosta kunnaksi, Jokioisten historia

Juha Heikkilä
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015