Kansainvälinen työpaja Norjassa 18.-20.8.2015: Workshop on documentation and distribution of plant genetic resources in the Nordic and Baltic area - now and in the future
Työpajaan osallistui asiantuntijoita kaikista Pohjoismaista ja Baltian maista. Työpajan tavoitteena oli kehittää Pohjoismaiden geenivarakeskuksen ylläpitämää SESTO -tietokantaa erityisesti kasvullisesti lisättävien geenivarakasvien osalta ja lisätä tietoa tietokannan käytöstä, erityisesti materiaalin jakamiskysymykseen liittyen. Keskustelua herätti yhteistyön tärkeys ratkaistaessa kasvullisten kokoelmien lisäversoisuustautia, pohjoismaisten ja Baltian maiden kansallisten omenakokoelmien lajiketietouden lisääminen Apple Key-tietokantaan ja yhteisten säilytysperusteiden muotoilu SESTO-tietokantaa ajatellen.
Samalla tutustuttiin Norjan geenivaraohjelman hajautettuun geenivarojen säilytykseen, kokoelmien evaluointiin, cryosäilytykseen ja kuultiin myös geenivarakasvien luonnonvaraisten sukulaisten inventoinnista ja säilytystyöstä Norjassa. Työpajan järjestämisen mahdollisti Pohjoismaiden ministeriön myöntämä apuraha (Nordic-Baltic Mobility Programme for Public Administration)
Kansallisen kasvigeenivaraohjelman 10-v juhlaseminaari 29.8.2013 Jokioisissa
Seminaarissa kerrottiin geenivarallisesti arvokkaiden suomalaisten maa- ja puutarhatalouden kasvien säilytys- ja evaluointityöstä, jota kansallisessa kasvigeenivaraohjelmassa on tehty. Mukaan lukeutui myös esimerkkejä geenivarojen arvoista ja hyödyntämisestä. Lopuksi tutustuttiin MTT:n geenivara-puistoihin. Tilaisuudessa oli posterinäyttely ja esityksistä kootaan juhlajulkaisu.
Seminaari kasvillisuusinventoinnin menetelmistä historiallisissa puutarhoissa 13.6.2012 Annalan puutarhassa Helsingissä
Seminaarissa esiteltiin menetelmiä ja suosituksia historiallisen puutarhan kasvillisuuden inventoimiseksi ja pohditiin inventoidun kasvillisuuden arvottamista. Seminaarissa julkistettiin ensimmäinen historiallisen puutarhan tunnuskasvi.
Seminaarin järjesti MTT, joka koordinoi Suomen kansallista kasvigeenivaraohjelmaa. Seminaari oli osa EU-hanketta DEVEPARK Historiallisten puistojen kestävä hoito ja kehittäminen Suomessa ja Virossa.
Kansainvälinen seminaari geenivarojen arvosta 17.11.2011 Helsingissä
Seminar on Values of Genetic Resources under Finnish Chairmanship of Nordic Council of Ministers, MTT Agrifood Research Finland and Finnish Ministry of Agriculture and Forestry at Helsinki 17th November 2011
Arvo ja laatu geenivarojen säilytysketjussa (ArvoGeeni) -hanke järjesti yhteistyössä Pohjoismaisen ministerineuvoston, Maa- ja metsätalousministeriön ja kansallisen kasvigeenivaraohjelman kanssa seminaarin geenivarojen arvoista. Seminaarin ohjelma, esitelmien tiivistelmät ja posterit ovat ladattavissa alla olevista linkeistä:
Suomen Kansallisen Kasvigeenivaraohjelman 5-vuotisjuhlat ja Wendlan puutarhan avajaiset
Kasvigeenivaraohjelman 5-vuotisjuhlia vietettiin Jokioisilla 26.8.2008 juhlaseminaarin ja Wendlan näytepuutarhan avajaisten merkeissä. Seminaarissa kuultiin kasvigeenivaratyötä eri tavoin valottavia esitelmiä sekä nähtiin kasvigeenivaratutkimusta koskeva posterinäyttely. Esitelmien ja posterien tiivistelmät julkaistaan MTT:n julkaisusarjassa. Posterinäyttelyyn voi tutustua nyt verkkosivuillamme. Postereita, jotka on jaettu neljään aihepiiriin, voit katsella klikkaamalla alla olevia linkkejä.