Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Kasvigeenivaraohjelma
MaatiaisTietoPankki
Etusivu > Tietopaketit > Kasvigeenivarat > MaatiaisTietoPankki > Peruna > Perunamaatiaisia ja vanhoja lajikkeita
Perunamaatiaisia ja vanhoja lajikkeita
Kuva: Merja Hartikainen/MTT
Kuva: Merja Hartikainen/MTT
1700-luvulta lähtien Pohjolaan eri reittejä pitkin tulleista perunoista alkoi vähitellen viljelyssä muodostua useita perunan maatiaiskantoja. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa on viljelty puikulaisen mallisia perunoita, joita on ollut kuoreltaan monen värisiä.

Perunakannat nimettiin usein niiden kuoren värin, mukulan muodon tai jonkin viljelyominaisuuden perusteella. Myös paikkakunnan nimi saatettiin liittää perunakantaan. Tuontilajikkeiden nimiä suomennettiin ja niitä nimettiin uudelleen esimerkiksi viljelyominaisuuden tai käyttötarkoituksen mukaan. Samalla perunakannalla tai -lajikkeella voikin olla monia nimiä.

Perunamaatiaiset monimuotoisia

Maatiaisperunat poikkeavat suuresti nykyisistä lajikkeista. Ne ovat usein heikkosatoisia, hankalasti kuorittavia epäsäännöllisen ja muhkuraisen muotonsa vuoksi sekä ovat taudeille alttiita.

Maatiaisperunoiden muodon ja värin vaihtelu on moninaista. Ne voivat olla puna-, sini- ja kirjavakuorisia ja niiden muoto voi vaihdella pitkulaisen käyrästä pyöreään ja muhkuraisiin mukuloihin.

Joidenkin maatiaiskantojen, kuten Kainuun mustan, itämislepo on tavallista syvempi ja ne säilyvät varastossa pitkälle kevääseen itämättä.

Maatiaisperunalle on tyypillistä vahva maku. Ne soveltuvat eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi Vanha punainen soveltuu hyvin ohuen rieskaleivän valmistukseen ja Puikula on oiva muusiperuna.

Kotitarveviljely on auttanut säilyttämään perunan runsasta lajikekirjavuutta. Monia vanhoja kotimaisia ja ulkomaisia perunalajikkeita ja maatiaisperunoita on yhä kotitarveviljelyssä. Puikula on kaupallisesti merkittävä maatiaisperuna, jota on yleisesti saatavilla vähittäiskaupoissa.

Pohjoismaiden Geenivarakeskuksen vanhat perunakannat

Esittelemme Pohjoismaiden Geenivarakeskuksessa säilytettävät suomalaiset perunalajikkeet ja sellaiset perunamaatiaiset, joita on viljelty Suomessa. Lisätietoja ja valokuvia kustakin perunakannasta löytyy linkin takaa.

Lähteenä on käytetty: Pohjolan Perunat (Potatis i Norden). Pohjoismaisen geenipankin kuvaus vanhoista perunoista. NGB, Alnarp, 2001. Kirjaa on saatavilla Pohjoismaisessa Geenivarakeskuksessa.

Perunan tuntomerkkikohteet EVIRAn tietokannassa

Perunamaatiaisia
Karjalan musta (NGB3375)
Synonyymit: Wärtsilän musta
Lemin punanen (NGB3267)
Synonyymit: Mikkelin peruna, Sokkalan peruna
Lemin kirjava (NGB3107)
Synonyymit: Tromøypotet, Sort fra Knutsen, Sort fra Vabö, Tromöjpotet (Norja); Magerpotatis (Ruotsi); Lemin käyrä (Suomi)
Puikula (NGB3397)
Synonyymit: Mandel (Ruotsi); Lapin Puikula (Suomi); Mandla (Islanti)
Aikion puikula (NGB3168)
Synonyymit: Lang svenske (Norja); Kubbesvenske (Ruotsi)
Kainuun musta (NGB3035)
Synonyymit: Blå Dalsland, Blåpotais, Finnmarkspotatis, Hästeberget, Svart Dalsland, Svarta, Svartpotatis (Ruotsi); Karungin musta, Kuusamon tumma, Lopen musta, Musta maatiainen, Musta peruna, Vanha musta (Suomi); Nordgårdspotet, Sort fra O. Helfe (Norja)
Vanha punainen (NGB3019)
Synonyymit: Rättviks röd; Bonäs, Rättviks, Röd Dala, Rödpotatis, Våmhus (Ruotsi)
Jutkula (NGB3155)
Synonyymit: Tysk blå, Blå Mandel, Blå Ubbarp, Röpära(Ruotsi); Jutkula punainen, Vuokatin musta, Ellakka, Jäämeren sininen, Kokko, Puikula, Punainen puikula (Suomi); Svenske Poteter (Norja)
Haalikas (NGB3223)
Synonyymit: Rauðar íslenskar, Bleikar íslenskar, Helguhvammskartöflur, Íslendingur, Ólafsrauður (Islanti); Gammal svensk röd, Asklanda röd, Farbror Frans, Finnmarkspotatis, Freker, Nolor, Rödpäror, Rökingepotatis, Socker, Visingsö röd, Våmhus, Västerbottens röd (Ruotsi); Sort fra Brekke (Norja)

Vanhoja perunalajikkeita
Tammiston aikainen (NGB3223)
Jaakko (NGB3255)
Synonyymit: Jaakonperuna
Koto (NGB3255)
Valtti (NGB3070)
Veto (NGB3256)
Hankkijan Tuomas (NGB3257)
Synonyymit: Ruskeakuorinen, Tuomas
Early Rose (NGB3276)
Synonyymit: Aikainen Ruusu, Amerikkalainen, Hämeen kesäperuna, Hätäläinen, Lemin kesäperuna, Manteli, Ruusuperuna, Rödflingorna (Suomi); Amerikanare, Majdrott, Rosen, Röda amerikanare, Sex veckors röd, Tidig rosen, Västgöta mandel (Ruotsi); Rosen, Rosenkartoffel, Røde amerikanare, Tidlig rosen (Tanska); Snemmvaxin rósarkartafla (Islanti)
Congo (NGB3312)
Synonyymit: Blå Congo, Svartpotatis (Ruotsi); Läpimusta, Blue Congo (Suomi); Sort fra Aasven, Svartpotet (Norja); Blå kartoffel (Tanska)
Pohjolan perunat (Potatis i Norden). (2001) Pohjoismaisen geenipankin kuvaus vanhoista perunoista. NGB, Alnarp.
Ulvinen, O. (2005) Suomalaisten viljelykasvilajikkeiden kuvauksia 5. Peruna »
Paalo, Anne. (2007) Peruna. 2. uudistettu painos. Multikustannus.
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015