Language selection:
På svenska
|
In English
Haku
Etusivu
Luken etusivu
Kasvigeenivaraohjelma
MaatiaisTietoPankki
Etusivu > Tietopaketit > Kasvigeenivarat > MaatiaisTietoPankki > Peruna > Kotitarveperunan viljelyohjeita
Kotitarveperunan viljelyohjeita

Kuva: Tapio Tuomela/MTT arkisto

Terve siemenperuna idätetään valossa noin neljä viikkoa 10-12 °C lämpötilassa. Itänyt peruna istutetaan vakoihin, kun maan lämpötila on noin 8 °C. Yleensä toukokuussa maa on riittävän lämmin. Harsoa käytettäessä voi istuttaa kylmempään maahan. Istutusetäisyys on 25-30 cm ja riviväli 60-70 cm.

Kesän aikana perunavakoja mullataan mukuloiden vihertymisen estämiseksi.  Valossa mukulat vihertyvät ja niihin kertyy solaniinia, mikä tekee mukuloista syötäväksi kelpaamattomia.

Runsasta typpilannoitusta kannattaa välttää, sillä se aiheuttaa liiallista varsiston kasvua, mukuloiden vetisyyttä ja huonoa keittolaatua. Viljelmää kastellaan tarvittaessa taimettumisesta lähtien. Lehtiruttoa voi torjua niittämällä varret, kun rutto on nähtävissä. Ruttoiset varret viedään pois perunamaalta eikä niitä pidä kompostoida.

Sato korjataan lämpimällä ja kuivalla säällä, kun kasvusto alkaa kellastua. Talviperuna korjataan ennen syyskuun puoliväliä. Jos perunat nostetaan myöhemmin syksyllä, kun lämpötila on alle 10 °C, perunat kolhiintuvat helposti.

Perunalle sopivat parhaiten kivennäispitoiset maat. Se menestyy melko happamissa maissa. Peruna on arka hallalle ja vaativa veden suhteen. Se ei pidä märästä pellosta, mutta tuottaa herkästi rupisia ja pieniä perunoita kuivassa maassa.

Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015