Language selection:
På svenska
|
In English
Haku
Etusivu
Luken etusivu
Kasvigeenivaraohjelma
MaatiaisTietoPankki
Etusivu > Tietopaketit > Kasvigeenivarat > MaatiaisTietoPankki > Peruna
Peruna
Tapio Tuomela/MTT
Kuva: Tapio Tuomela/MTT arkisto

Peruna on yksi keskeisistä ihmisen ravintokasveista. Perunaa viljellään eri puolilla maapalloa, mutta se on osa ihmisten perusravintoa etenkin Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Euroopassa perunaa on kutsuttu eri nimillä sen mukaisesti millaisena perunakasvin mukula on ulkonäöltään koettu. Euroopan kielien peruna sanat tarkoittavat mukulaa, maapäärynää, maaomenaa ja tryffeliä.  Suomen murteissa perunalla on ollut monia nimityksiä ja se viittaa siihen, että 1700-luvulta lähtien vaikutteita perunanviljelyyn saatiin eri suunnista Eurooppaa.

Yleiskielen sana peruna tulee ruotsin sanasta päron (päärynä). Ruotsissa perunaa kutsuttiin aiemmin nimellä jordpärön tarkoittaen maapäärynää. Suomessa olikin käytössä sana maapäärynä. Pottu on suora johdos ruotsinkielen nykyisestä perunaa tarkoittavasta sanasta potatis, joka puolestaan tulee espanjankielisestä sanasta patata. Patata on muodostunut sanasta batata, joka tarkoittaa bataattia eli makeaa perunaa. Inkaintiaanien kielellä peruna oli papa, joka tarkoittaa mukulaa. Se omaksuttiin myös espanjankieleen.

Suomen itärajan tuntumassa käytetty kartohka tulee venäjän sanasta kartohki. Niin venäjän kuin saksan kielen Kartoffel tulevat italiankielisestä tryffeliä tarkoittavasta sanasta tartufeli. Italiankielessä peruna on patata. Kaakkois-Suomessa perunaa tarkoittava murresana maaomena tai omena on käännös sanasta jordäpple. Ranskankielinen sana pomme de terre ja hollannin aardappel tarkoittavat maaomenaa.

Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015