Language selection:
På svenska
|
In English
Haku
Etusivu
Luken etusivu
Kasvigeenivaraohjelma
MaatiaisTietoPankki
Etusivu > Tietopaketit > Kasvigeenivarat > MaatiaisTietoPankki > Mistä maatiaiskasveja saa? > Siemenliikkeitä, yhdistyksiä, taimistoja
Maatiaiskasveihin erikoistuneita siemenliikkeitä ja yhdistyksiä
Suomalaisten maatiaiskasvien ja vanhojen kauppalajikkeiden siemeniä ja taimia on myynnissä vanhoihin perinnekasveihin erikoistuneissa siemenyrityksissä, yhdistyksissä sekä monissa taimistoissa.

Tässä on esimerkkejä yhdistyksistä ja siemenliikkeistä:

Maatiainen ry välittää maatiaisperennoja, vanhoja huonekasveja, niittykukkia, joitakin hyötykasvien maatiaiskantoja, kuten härkäpapu, kaskinauris.

Hyötykasviyhdistys välittää maatiaisperennoja, vanhoja huonekasveja, niittykukkia, joitakin hyötykasvien maatiaiskantoja, kuten härkäpapu, kaskinauris.

Isoäidin kasvit myy maatiaisperennoja, vanhoja huonekasveja, niittykukkia, joitakin hyötykasvien maatiaiskantoja.

Suomen niittysiemen myy maatiaisperennoja, niittykukkia.

Kukkiva niitty myy maatiaisperennoja, niittykukkia.

Pratensis ky myy maatiaisperennoja, niittykukkia.

Puuvartiset FinE-taimet

Viime vuosina monivuotisten puuvartisten maatiaiskasvien taimitarjonta on lisääntynyt.

Esimerkiksi monet FinE-merkityt marja- ja hedelmälajikkeet sekä koristepensaat ovat maatiaiskasveja.

FinE-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön sekä osaavan taimituotannon tulosta ja siten tae siitä, että ne soveltuvat suomalaisiin kasvuoloihin. Ne ovat taudittomia. Lisäksi FinE-kasvien valinnassa on kiinnitetty huomiota edustavaan ulkonäköön. Tunnuksen käyttämisestä päättävät MTT ja taimitarhatuottajien järjestö Taimistoviljelijät ry yhdessä. FinE-taimia on saatavissa hyvin varustetuista taimistoista ja taimimyymälöistä.

FinE-merkityistä hedelmäkasveista kaikki hapankirsikat ovat paikalliskantoja. Niitä ovat Anjalankosken Inkeroisista kotoisin oleva Inkeroisten kuulasmarja, Pihtiputaalta peräisin oleva Rauhalan Morelli ja Laukaan Leppäjärveltä alkuaan oleva Sikkolan Kuulasmarja.

Marjakasveista puutarhavadelma Maurin Makea sekä Keski-Suomesta löydetyt Kuokkala- ja Sinikka-luumut ovat maatiaiskantoja.

FinE-merkityissä koristepensaissa on useita maatiaiskantoja, esimerkiksi Elimäeltä lähtöisin olevat pimpinellaruusu Juhannusmorsian ja hortensia Mustila, Rantasalmelta kerätty jasmike Tähtisilmä ja Helsingistä peräisin oleva sirokuusama Sakura.

Lumipalloheisi Pohjan Neidon FinE-taimen lisäyslähde on Kuhmossa, mutta Pohjan Neito on lumipalloheiden pohjoinen muoto, joka on esiintynyt monella paikkakunnalla; etenkin itäisessä Suomessa tätä tyyppiä löytyy yleisesti. Vastaavanlainen tausta on juhannusruusu Plenalla. Aidosta juhannusruususta on useita löytöpaikkoja. Kantojen välillä on pientä vaihtelua, ja voidaan erottaa juhannusruusun pohjoinen ja eteläinen muoto. Plenan FinE-taimen lisäyslähde on Laukaalla.

FinE-taimien lisäksi on muitakin taimistojen tuottamia marjapensaiden, hedelmäpuiden ja koristekasvien paikallislajikkeita, joita voidaan pitää maatiaiskasveina.

 

FinE-marja- ja hedelmälajikkeet »
FinE-koristepensaat »
FinE kasveja myyvät taimistot ja myymälät »
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015