Language selection:
På svenska
|
In English
Haku
Etusivu
Luken etusivu
Kasvigeenivaraohjelma
MaatiaisTietoPankki
Etusivu > Tietopaketit > Kasvigeenivarat > MaatiaisTietoPankki > Maatiaistuotteita
Maatiaistuotteita

Kuva: Maarit Heinonen / MTT

Maatiaistuotteet ovat erikoistuotteita, joita on saatavilla rajoitetusti ja usein sesonkiluonteisesti esimerkiksi tilaleipomoista, maatilamatkailukohteista, torimyynnistä ja kauppahalleista. 

Maatiaiskasvituotteista poikkeuksena on Lapin Puikula peruna, jota on saatavilla vähittäiskaupoissa ympäri Suomen. Muutamia muitakin maatiaisperunoita (Kainuun musta, Lemin punane, Puikula) ja kaskinaurista on saatavilla rajoitetusti.

Paljasjyväisestä maatiaisohra 'Jormasta' lähiruokaa

Keski-Karjalassa Kesälahdella Luomutila Laitisilla on pitkään viljelty kuoretonta maatiaisohraa. Tämä 'Jormaksi' rekisteröity ohra edustaa erittäin vanhaa suomalaista viljelyperinnettä. Se on jäljitetty vanhoista jyvänäytteistä Rautalammin maatiaisohraksi, jota tiedetään viljellyn 1600-luvulla Savossa. Tiettävästi tämä on ainoa kuoreton maatiaisohrakanta, jota yhä viljellään Suomessa. 

Jorma-ohra soveltuu perinteisiin karjalaisiin leivonnaisiin ja ruuanlaittoon, mutta myös uudenlaisiin keitoksiin ja leipomuksiin, kuten ohrarisottoon ja pikkuleipiin. Kuorettoman ohran jyvä vaatii pidemmän kypsytysajan, koska jyvä on kovempi kuin kuorellisen ohran. 

Kotileipomo Riikonen Kontiolahdella valmistaa Jorma-ohrasta pikkuleipiä, ohra-perunarieskaa ja karjalanpiirakoita ohratäytteellä. Jorma-ohraa löytyy kesälahtelaisen Ravintola Juhanantuvan ruokalistalta. LuoMuhosen leipomo Kerimäellä valmistaa perinteistä jouluista ohramakkaraa. Luomutila Laitisilta (laitinen.risto(at)luukku.com) voi tiedustella eri karkeusasteisia Jorma-ohran jauhoja ja ryynejä.

Lisää tietoa, reseptejä ja TV-kuvaa Jorma-ohrasta Heikin lähiruokaa -jaksosta.

  

Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015