Etusivu
Takaisin
03.04.2013

Ilmoita vanhoista koristekasveista tai istutuksista
Ilmoita vanhoista koristekasveista tai istutuksista

Kasvaako pihallasi tai tiedätkö, missä olisi kestäviä, vanhoja narsisseja, runsaasti leviäviä lumikelloja, uskollisesti vuodesta toiseen kukkivia tulppaaneja, akileijoja, liljoja tai särkynytsydän? Kukoistaako portinpielessä monille sukupolville kukkinut ruusupensas tai kiipeääkö seinällä vanha köynnös? Oletko kerännyt pihallesi jotakin tiettyä kasvilajia tai -sukua? Myös vanhaa alkuperää olevat muut koristepensaat ja puut ovat MTT:n kiinnostuksen kohteina.

MTT:llä on meneillään useita projekteja, joissa kaivataan tietoa vanhoista kasveista.

 

Avoin geenivara -hankkeessa etsitään perinteisiä koristekasveja ympäri Suomen, kuten sipulikasveja, pioneja, daalioita ja myös muita perennoja, joita tiedetään kasvatetun Suomessa jo 1940-luvulla tai sitä ennen.

 

Kankaisten kartanon kasvikuulutuksessa etsitään kartanon vanhoja kasveja, kuten humalaa, salkoruusua, raparperia ja daalioita. Lisäksi kootaan muistoja ja valokuvia Kankaisten kartanopuistosta. Etsimme myös Maskussa vuosikymmenien ajan viljeltyjä vanhoja ruusukvitteneitä.

 

Kartanokasvit-hankkeessa etsitään Hämeen kartanoiden vanhaa kasvillisuutta, kuten vanhoja koristepensaita, perennoja ja sipuli- ja mukulakasveja, hedelmä- ja marjakasveja, yrttejä ja rohdoksia. Tällaisia ovat esimerkiksi vanhat syreenit, ukkomansikka, narsissit, humala, pionit, vanhat päärynäpuut ja hämäläiset omenalajikkeet.     

 

Lisäksi suomalaisten omenoiden ja päärynöiden paikallislajikkeiden etsintä ja tiedonkeruu jatkuu.

 

Kaikkiin näihin kasvikuulutuksiin voi vastata sähköisellä lomakkeella, johon pääset tästä.

Käymme antamanne tiedot läpi huolella. Tiedot tallennetaan tutkimuskäyttöön. Tietoja hyödynnetään Kansallisessa kasvigeenivaraohjelmassa, joka vastaa arvokkaiden suomalaisten viljelykasvien ylläpidosta. Tulevaisuudessa mietitään, miten taataan kestävien ja kauniiden, pohjoiseen ilmastoomme sopeutuneiden koristekasvien säilyminen. Lisäksi maskulaisia ja Kankaisten kartanolta peräisin olevia vanhoja kasveja hyödynnetään Kankaisten kartanopuiston kunnostamisessa.

MTT on mukana Piha ja Puutarha -messuilla Turussa 5.–7.4.2013.

 

Tervetuloa osastolle C14!


Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 532 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015