Etusivu
Takaisin
20.05.2010

Den internationella biodiversitetsdagen firas med en ny svensk broschyr om finska lantsorter
Den internationella biodiversitetsdagen firas med en ny svensk broschyr om finska lantsorter

Den internationella biodiversitetsdagen den 22.5. firas för att uppmärksamma värdet av den biologiska mångfalden. Den odlade mångfalden dvs. olika finska sorter och lantsorter är en del av denna värdefulla mångfald.

Som ett exempel kan nämnas den urgamla och säregen potatislantsort "Lemin punanen" (Lemis röd). Den skiljer sig från de moderna sorterna till både sin smak och form. Ett annat exempel är de finska svedjerovorna som odlades sedan urminnes tider av östersjöfinnar och än i dag i dag finns kvar som kulinarisk arv. Läs mer av bevarandet av dessa unika lantsorter i broschyren "Finländska lantsorter" utgiven av det finska nationella programmet för växtgenetiska resurser. Den kan laddas ner här.

Under det pågående biodiversitetsåret kommer programmet att anordna två temadagar om den odlade mångfalden. I Jockis får man bekanta sig med de traditionella finska örterna samt gamla trädgårdsväxter i herrgårdsmiljö i sällskap av Arno Kasvi den 30 juni. Odlingsväxter är i fokus den 18 september på botaniska trädgården i Kumpula i Helsingfors. Närmare programmen om temadagarna kommer att publiceras på våra hemsidor (arrangeras på finska). 


Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 532 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015