Suomen maa- ja metsätalouden kasvigeenivaraohjelma käynnistyi vuonna 2003. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on vastannut maa- ja puutarhatalouden kasvigeenivarojen säilytystyöstä ja ohjelmakoordinaatiosta. Metsäpuiden geenivarojen vastuuorganisaationa on toiminut Metsäntutkimuslaitos Metla. Vuoden 2015 alusta lähtien vastuuorganisaatio on Luonnonvarakeskus Luke.
Näiltä kotisivuilta löydät tietoa kasvigeenivaraohjelman toiminnasta maa- ja puutarhatalouden kasvien osalta. Kerromme, kuinka kasvigeenivaroja kerätään, suojellaan, tutkitaan ja käytetään. Toiminnan tavoitteena on turvata tuleville sukupolville arvokas suomalainen kasviperimä osana biologista monimuotoisuutta.
ILMOITA VANHASTA KASVISTASI!
Kerro meille tiedossasi olevasta vanhasta viljelykasvista, jota tiedetään viljellyn tai joka on kasvanut paikallaan useiden vuosikymmenien ajan, mielellään jo 1940-luvulla tai sitä ennen. Vanhoja viljelykasvikantoja voi löytää kartano-, huvila-, kirkko- tai siirtolapuutarhasta tai torpan pihasta.
Kasvi ei välttämättä kasva enää alkuperäisellä kasvupaikallaan, mutta sitä on voitu lisätä ja siirtää uuteenkin puutarhaan tai pihaan. Kasvin historia ja perimän ominaisuudet kulkevat kasvin mukana.
Jokaisesta kasvikannasta ilmoitetaan erikseen. Kerättyjä tietoja käytetään kasvigeenivarojen säilytyksen suunnitteluun. Ilmoittaminen ei sido vastaajaa mitenkään. Vastaaminen vie noin 10 min/ kasvikanta. Tiedot tallennetaan tutkimuskäyttöön. Käymme antamanne tiedot läpi huolella. Tietoja hyödynnetään Kansallisessa kasvigeenivaraohjelmassa.
Etsimme nimeltä tiedettyjä omenan ja päärynän paikallislajikkeita sekä vanhoja koristekasveja. Etsimme myös palkoviljojen maatiaisia ja vanhoja kauppalajikkeita. Tutustu tarkemmin ajankohtaisiin kasvikuulutuksiin tästä.
Kaikkiin nähin kasvikuulutuksiin voi vastata SÄHKÖISELLÄ LOMAKKEELLA, johon pääset tästä.