Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Eläingeenivarat
Etusivulle
Etusivu > Tietopaketit > Eläingeenivarat > Säilytysohjelmat > Suomalaiset koirarodut
Suomalaiset koirarodut

Kotimaisia metsästyskoirarotuja ovat suomenpystykorva, karjalankarhukoira ja suomenajokoira. Muita suomalaisia rotuja ovat poroa paimentavasta koirasta polveutuvat lapinporokoira ja suomenlapinkoira, josta on säilytetty erillinen paimensukuisen lapinkoiran kanta. Näillä roduilla on kulttuurihistoriallinen merkitys ja sen takia oma asemansa eläingeenivaraohjelmassa.
 


Suomenlapinkoirien kirjoa. Kuva: Maija Kultamaa

Suomessa arvioidaan olevan kaiken kaikkiaan noin 600 000 koiraa, joista puhdasrotuisia on noin 450 000. Jokaiselle rodulle on oma rotujärjestö tai -yhdistys. Kennelliitto rekisteröi puhdasrotuisia koiria vuonna 2009 yhteensä yli 50 800. Rekisteröintien määrä laski edellisvuodesta, jolloin tehtiin kaikkien aikojen ennätys rekisteröimällä noin 53 000 koiraa.

Suomenajokoira oli vuonna 2009 suosituin koirarotu. Niitä rekisteröitiin 2086 yksilöä. Rekisteröintimäärä on kuitenkin vähentynyt tasaisesti 2000-luvulla, kun 1990-luvun lopussa rekisteröintimäärät olivat vielä reilun 3000 koiran tasolla. Myös suomenlapinkoira ja suomenpystykorva kuuluivat kymmeneen suosituimpaan koirarotuun. Suomenlapinkoiria rekisteröitiin 1045 ja rodun rekisteröintimäärät ovatkin olleet melko tasaisessa nousussa. Suomenpystykorvia rekisteröitiin vuonna 2009 yhteensä 896 yksilöä. Rodun koko on pysynyt melko tasaisena viimeiset 10 vuotta pieniä laskuja ja nousuja lukuun ottamatta.

Vuonna 2009 karjalankarhukoiria rekisteröitiin 783. Myös karjalankarhukoiran rekisteröintimäärät ovat pysyneet melko tasaisina viimeiset 10 vuotta.  Lapinporokoiran vuosittaiset rekisteröintimäärät ovat vakiintuneet 2000-luvun alun jälkeen yli 200 yksilön tasolle. Vuonna 2009 rekisteröitiin 234 lapinporokoiraa. Rodun rekisteri on yhä avoin, joten pohjoisen rekisteröimätöntä työkoirakantaa voidaan ottaa edelleen rekisteriin.

Geenivaraohjelman aktiiviset in situ- ja/tai ex situ- toimenpiteet eivät toistaiseksi koske suomalaisia koirarotuja. Rotujen populaatiogeneettinen rakenne tulisi selvittää geneettisen vaihtelun arvioimiseksi. MTT tekee yhteistyötä Suomen Kennelliiton ja rotujärjestöjen kanssa.

Jaa |
Suomen Kennelliitto »
Suomen Pystykorvajärjestö »
Suomen ajokoirajärjestö »
Lappalaiskoirat ry. »
Paimensukuisen Lapinkoiran seura »
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015