Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Eläingeenivarat
Etusivulle
Etusivu > Tietopaketit > Eläingeenivarat > Säilytysohjelmat > Nauta > Länsisuomenkarja
Länsisuomenkarja

Länsisuomenkarjan kasvattajat perustivat oman rotuyhdistyksen vuonna 1906. Vuoteen 1927 mennessä roturekisteriin oli liitetty vajaalta 4000 tilalta yhteensä 22 000 eläintä, joista 12 300 oli lehmiä ja 3300 sonneja. Samoihin aikoihin tarkkailulehmistä noin 60 % kuului länsisuomenkarjaan. Kolme eri suomenkarjatyyppiä (ISK, PSK, LSK) yhdistettiin yhdeksi roduksi vuonna 1947. Hyvin nopeasti LSK-tyyppiset piirteet tulivat suomenkarjan vallitseviksi piirteiksi. Ayrshire-populaation nopean kasvun ja friisiläis-suomenkarjan risteytysten takia suomenkarjan populaatiokoko pieneni erityisesti vuosien 1950 ja 1970 välillä. Suomenkarjan rotujen säilytykseen alettiin kiinnittää huomiota 1980-luvulla.

 


Kuva: Terhi Nikkonen

Länsisuomenkarjan lehmät ovat enimmäkseen vaaleanruskeita. Toisinaan väri voi olla tummempi. Eläimillä voi olla valkoisia pilkkuja tai laikkuja. Ne ovat pienempiä kuin ayrshire- ja holstein-rodun eläimet. Nykyään LSK-eläimet ovat nupoja, alkujaan niillä oli yleensä sarvet. Vuonna 2008 tuotosseurantaan kuului 2000 LSK-lehmää, mikä mahdollistaa määrällisesti jo kohtuullisen jalostustyön tekemisen. Keskituotos oli 6776 kiloa maitoa, rasvaprosentti 4,39 ja valkuaisprosentti 3,50. Länsisuomenkarja on siis yksi maailman korkeatuottoisimmista maatiaisnautaroduista ja alkuperäisistä karjaroduistamme yleisin.

LSK-populaatio on kuitenkin viime vuosikymmeninä pienentynyt, tällä hetkellä lehmiä on noin 3000. Ahlmanin ammattiopistolla on länsisuomenkarjan elävä geenipankki. Populaatiossa eri isien määrää on lisätty onnistuneesti ja keinosiemennyksellä on pakkasvarastoissaan suuri määrä sonneja. Länsisuomenkarjan tehollinen populaatiokoko on viime vuosina arvioitu olevan 90-100. Se on riittävän korkea tehokkaalle valinnalle ja samalla sukusiitoksen riski on alhainen.

Jaa |
Ahlmanin koulun Säätiö »
Suomen Alkuperäiskarja ry »
Faba »
VikingGenetics »
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015