Language selection:
På svenska
|
Haku
Luken etusivu
Eläingeenivarat
Etusivulle
Etusivu > Tietopaketit > Eläingeenivarat > Säilytysohjelmat > Lammas > Ahvenanmaanlammas
Ahvenanmaanlammas

Ahvenanmaanlammas on todettu DNA-tutkimuksilla suomenlampaasta erilliseksi lammaspopulaatioksi. Ahvenanmaanlampaat ovat rakenteeltaan suhteellisen matalia ja sopusuhtaisia. Täysikasvuisten pässien elopaino on keskimäärin 60 kiloa, uuhilla parikymmentä kiloa pienempi. Noin puolet pässeistä ja 20 prosenttia uuhista on sarvellisia.

Kahta väriltään tarkalleen samanlaista ahvenanmaanlammasyksilöä on vaikea löytää. Yleisimmät värit ovat valkoinen, harmaan eri sävyt, tummansinertävänharmaa sekä beige joko punaruskean- tai oranssinsävyisenä, mutta ahvenanmaanlammas voi olla myös ruskeanharmaa, riistanvärinen, kirjava tai täysin musta.


Kuva: Anne Konsti

Ahvenanmaanlampaan villassa on sekä pehmeä, lyhyt alusvilla että pidemmät, karkeammat päällyskarvat, mikä antaa hyvän suojan tuulta, kylmyyttä ja kosteutta vastaan. Luonteeltaan ahvenanmaanlampaat ovat aktiivisia ja uteliaita.

Ahvenanmaanlampaiden määrä on kasvanut huomattavasti. Vuonna 2001 karitsoivia uuhia oli noin 150 ja vuonna 2010 jo 1000. Oma rotuyhdistys, vuonna 2004 perustettu Föreningen Ålandsfåret rf, hoitaa tietokantaa, joka sisältää tiedot suvuista ja yksilömääristä. Kuudelta eri ahvenanmaanlammaspässiltä on vuoteen 2010 mennessä kerätty 467 annosta spermaa talteen pakkasvarastoon.


 

Jaa |
Ahvenanmaanlammasyhdistys Föreningen Ålandsfåret r.f. »
Suomen Lammasyhdistys ry. »
Luonnonvarakeskus (Luke), puhelinvaihde 029 522 6000, etunimi.sukunimi@luke.fi
© Luke 2015