Etusivu
In English
|
På svenska
Haku
Maaseutu- ja kotieläinpuisto
Elonkierto
Etusivu / MTT / Puistot / Elonkierto / Tietolaari / Maidontuotanto
Maidontuotanto on tärkeää maaseudulle

Maidontuotanto on suomalaisen maatalouden perusta. Peltoalastamme maidontuotantoon käytetään noin kolmannes. Maatalouden myyntituloista maidon osuus on 47 %. Maito tuotetaan perheviljelmillä, joilla keskimääräisesti on 30 lehmää ja 60 peltohehtaaria.

Elonkierrossa laiduntaa lypsyrotuisia ayshire-hiehoja, jotka alkavat tuottaa maitoa kahden vuoden ikäisinä, poikimisensa jälkeen. Silloin niitä aletaan kutsua lehmiksi. Lehmän lypsykauden pituus on kymmenen kuukautta, ja ennen poikimista se on ummessa kaksi kuukautta.

Suomen 280 000 lehmästä 59 % on punavalkoista ayrshire-rotua. Mustavalkoista holstein-friisiläisrotua on 40 % ja suomenkarjaa vain 1%. Ayshire-rodun lisäksi Elonkierrossa voi tutustua myös maatiaisrotuihin.

Lehmäkohtaiset maitomäärät ovat kasvaneet tasaisesti kehittyvän eläinjalostuksen, tutkimuksen ja ruokinnan myötä: 1900-luvun aikana suomalaisen lehmän vuosituotos on noussut 1500 litrasta lähes 8000 litraan. Päivätuotos on keskimäärin 25 litraa, jonka tuottamiseen lehmä tarvitsee 50 kiloa nurmirehua, 14 kiloa viljapohjaista väkirehua ja 100 litraa vettä.

Lehmillä on myös oma eliittiklubi, satatonnarit. Siihen pääsevät ne lehmät, jotka lypsävät yli 100 000 litraa elämänsä aikana. Parhaat lehmät saavuttavat rajan 10 vuoden iässä. Suomessa satatonnareita on ollut tähän mennessä noin 700.


Maidontuotanto kääntyi hienoiseen nousuun Suomessa vuonna 2009. Maitoa tuotetaan nyt noin 2 220 miljoonaa litraa. Suurimmillaan maidontuotanto oli 1960-luvun puolivälissä, jolloin maitoa lypsettiin 3 700 miljoonaa litraa.
Sivukartta
Yhteystiedot
Tietoja sivustosta
© Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT 2014