Etusivu / MTT / Palvelut / Testaus- ja tuotantopalvelut / FinE-laatutaimet
Suomalaiset laatutaimet ja FinE-tavaramerkki
MTT:n FinE®-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät ja kauniit taimet. Tavaramerkki on MTT:n omistama, mutta sen käytöstä päättävät MTT ja taimitarhatuottajien järjestö Taimistoviljelijät ry yhdessä.

Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite, ja tunnus takaa sen, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE®-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.

FinE®-tunnus helpottaa tavallista kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja. Tunnus myönnetään tarkoin valituille koristekasveille ja marja- ja hedelmälajikkeille.

Myöntämisen perusteena on usealla koepaikalla Suomessa toteutetut vertailevat kenttäkokeet (KESKAS-tutkimus) tai pitkäaikainen kokemus kasvin ominaisuuksista ja menestymisestä. Kasveja valitessa painotetaan erityisesti talvenkestävyyttä ja edustavaa ulkonäköä kukintakauden ulkopuolellakin. Tunnuksen saaneet kasvit on puhdistettu taudeista ennen taimien lisäystä.

Tällä hetkellä FinE®-tunnus on myönnetty 23 koristepensaalle sekä 21 marja- ja hedelmälajikkeelle. Suositeltavien kasvien joukossa on muun muassa hortensioita, kuusamia, jasmikkeita, pimpinellaruusuja sekä omena- luumu- kirsikka- ja herukkalajikkeita.

FinE® -kasvivalikoiman uusimpia tulokkaita ovat vaaleanpunakukkainen papulanruusu 'Papula', näyttävä kaarisyreeni 'Veera' ja komea ja kookas kiiltoheisi 'Jenkki'. FinE®-taimia ja tietoja FinE® -taimista on saatavana hyvin varustetuista taimistoista ja taimimyymälöistä.

FinE®-kasvit ovat esillä MTT puutarhatuotannon puistossa Kaarinan (Piikkiön) Yltöisissä. Näytemaa on osa Central Baltic Interreg IV A -ohjelman hanketta "Sustainable historic park management and development in Finland and Estonia", DEVEPARK, vuosina 2009-2012. Hankkeessa luodaan verkosto, joka parantaa historiallisten puistojen tunnettuutta Suomessa ja Virossa ja kehittää ja esittelee uudenlaisia käytäntöjä puistojen ylläpidossa ja matkailukäytössä.

 

Tutustu FinE®-kasveihin tarkemmin MTT:n Kasper-palvelussa.

 

Lisätietoja Fine®-tunnuksesta antaa tutkija Sirkka Juhanoja, MTT, Piikkiö, puhelin 029 5317277.

http://www.mtt.fi/fine
Sivukartta
Yhteystiedot
Tietoja sivustosta
© Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT 2014