Takaisin
30.05.2014

Tule tapaamaan meitä Okraan
Tule tapaamaan meitä Okraan

MTT:n tutkimustietoa ja palveluita on monipuolisesti esillä kesän suurimmassa maatalousnäyttelyssä, Okrassa. Okra järjestetään Oripään lentokentällä 2.-5.7.2014. Löydät meidät Luonnonvarat-teltasta (B-21).

Osastollamme kasvinsuojelun asiantuntijat ottavat vastaan tauti- ja tuholaisnäytteitä ja antavat torjuntaohjeet. Lantaekspertit neuvovat tilojen lannankäytön tehostamisessa. Esittelyssä ovat myös viljelijän verkkopalvelut, maaseudun ilmastoviisaat ratkaisut sekä keinot maatilarakentamisen työturvallisuuden kohentamiseksi.  Osastolla selviää, miten lypsylehmälle saadaan pitkää ikää. Lapset viihtyvät Elonkierto-puiston paikalle tuomassa olkisessa pomppulinnassa! 


Tarkemmat kuvaukset esillä olevista teemoistamme:

Onko murheita matarasta, mikä vaivaa ohraa, kuka asuu herneenpalossa?
MTT:n kasvinsuojelun asiantuntijat ottavat vastaan tauti- ja tuholaisnäytteitä, tunnistavat tuhoojan ja antavat torjuntaohjeet. Osastolla keskustellaan kesän ajankohtaisista kasvinsuojeluongelmista ja pohditaan miten toteuttaa integroidun kasvinsuojelun toimintatapoja omalla tilalla.

Yhteyshenkilö: erikoistutkija Marja Jalli, puh. 029 531 7261, marja.jalli@mtt.fi

Peltojen eroosioherkkyys selviää internet-palvelun avulla
Osastollamme voit tutustua itsenäisesti peltojen peruslohkojen eroosioherkkyyskarttoihin ja eroosioherkkyysluokitukseen esittelyssä olevan internet-palvelun avulla. Palvelussa on mukana suurin osa Auran, Kaarinan, Liedon, Loimaan, Marttilan, Oripään, Paimion ja Tarvasjoen pelloista. Kartat on tuotettu peltojen laserkeilausaineistosta hyödyntäen suurteholaskentaa. Asiantuntija on paikalla kertomassa suurteholaskennan soveltamismahdollisuuksista ja neuvoo tarvittaessa palvelun käytössä. Voit ottaa mukaasi myös väritulosteen lohkoista.

Yhteyshenkilö: tutkija Harri Lilja, puh. 029 531 7467, harri.lilja@mtt.fi

Lannan käyttöön uutta tehoa
Haluatko tehostaa lannan hyödyntämistä? Tule keskustelemaan lannan ominaisuuksista ja koko lantaketjun tehostamisesta MTT:n asiantuntijoiden kanssa. Mietitään, missä kohdissa ja millä keinoin sinun tilallasi lannan käyttöä voidaan tehostaa ja samalla kerätä taalat taskuun ympäristöä suojellen. 

 Osastolla on esittelyssä myös verkosta löytyvä Biokaasulaskuri, jolla voidaan laskea energian tuotto omista raaka-aineista ja arvioida biokaasulaitoksen kannattavuutta. 

Yhteyshenkilö: erikoistutkija Sari Luostarinen, puh. 029 531 7483,
www.mtt.fi/normilantawww.mtt.fi/lantateko, www.biokaasulaskuri.fi

Tietoa kompostien ja mädätysjäännösten peltovarastoinnista ja levityksen tehostamisesta
Orgaanisten lannoitevalmisteiden kuten kompostit ja mädätysjäännökset peltovarastoinnista sekä levityksen tehostamisesta on tarjolla tuoretta tietoa. Myös orgaanisten lannoitevalmisteiden annostelusta ja ravinnetäydennyksestä on tarjolla tarkennettuja ohjeita.

Yhteyshenkilö:  vanhempi tutkija Tiina Tontti, puh. 029 5317825, tiina.tontti@mtt.fi, www.mtt.fi/levilogi

Mistä löytyvät oljet, oksat ja biojätteet? 
Urakoitsija, biolaitoksen suunnittelija, raaka-aineiden hankkija: Löydätkö tiedot tarvitsemistasi biomassoista helposti? Mitä jos käytössäsi olisi kartta, josta näkisit lähialueen biomassat yhdellä silmäyksellä. Tai saisit laskettua massojen määrät ja ominaisuudet valitsemaltasi alueelta. Suunnittelemme nyt tällaista työvälinettä, Biomassa-atlasta. Tule antamaan palautetta, minkälaisen siitä haluaisit! 

 Yhteyshenkilö: tutkija Eeva Lehtonen, puh 029 5417 450, www.mtt.fi/biomassa-atlas

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle
Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke tarjoaa tietoa maaseudun ilmastoratkaisuista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista maatalouteen ja maaseudun kehitykseen nyt ja lähitulevaisuudessa. Osastolla on jaossa tietokortteja mm. viljelijän varautumisesta ilmastonmuutokseen, kestävästä kotieläintuotannosta ja uusiutuvan energian tuotantomahdollisuuksista. Voit myös tutustua uusiin viljelykasveihin. 

Yhteyshenkilö:  tutkija Riitta Savikko, riitta.savikko@mtt.fi, 029 531 7315,www.ilmase.fi 

Lypsylehmille pitkää ikää
Lypsylehmillä on keskeinen rooli Suomen ruokaturvan varmistamisessa. MTT:n kotieläintutkijat työskentelevät jatkuvasti kotimaisen maidontuotannon edistämiseksi. Tutkimus pureutuu tällä hetkellä muun muassa lehmien rehunkäytön tehokkuuden taustatekijöihin, sekä mahdollisuuksiin vaikuttaa lehmien hedelmällisyyteen ja ympäristöä kuormittaviin päästöihin ymmärtämällä ravinnon, lehmän perimän, sekä pötsin mikrobien vuorovaikutuksia. Tervetuloa osastollemme keskustelemaan ja vaikuttamaan tuleviin tutkimusteemoihin!

Yhteyshenkilö: erikoistutkija Sirja Viitala, puh. 029 531 7896, sirja.viitala@mtt.fi

Kannattavuuskirjanpito ja Taloustohtori-verkkopalvelu
Kannattavuuskirjanpidossa seurataan maatalouden, puutarhatalouden, mehiläistalouden sekä porotalouden tuloskehitystä. Kannattavuuskirjanpitoon kootaan joka vuosi tarkat tiedot yli 900 yrityksen tuotannosta ja taloudesta. Sivusto tarjoaa 12 verkkopalvelun avulla numerotietoa Suomen alkutuotannon kannattavuuskehityksestä, maatalouden rakennekehityksestä, maalajien alueellisesta jakautumisesta sekä EU:n maatalouden kannattavuudesta. Yritystalouden asiantuntijamme ovat paikalla esittelemässä kannattavuuskirjanpitoa ja Taloustohtori-sivuston verkkopalveluita.

Yhteyshenkilö: tutkija Jukka Tauriainen, puh. 029 531 7809, jukka.tauriainen@mtt.fi, www.mtt.fi/taloustohtori

Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto 
Elonkierto tuo osastollemme olkisen pomppulinnan lasten iloksi. Sillä aikaa, kun lapset peuhaavat olkikasassa,  varttuneemman väen on mukava muistella vaikkapa nuoruuden kesiä, jolloin heinäkasassa pomppiminen oli arkista työtä. Elonkierron opas on paikalla kertomassa Jokioisissa MTT:n yhteydessä sijaitsevasta  esittelypuistosta. Elonkiertoon kannattaa tulla katsomaan, mistä ruoka tulee ja miten ruuantuotanto vaikuttaa ympäristöömme. Puistossa selviää myös, miten maataloutta tutkitaan, ja miten tutkimus siirtyy käytäntöön. 

Yhteyshenkilö: Anneli Nuoranne, puh. 029 5317570, anneli.nuoranne@mtt.fi, www.mtt.fi/elonkierto

Maatilarakentamisen työturvallisuuden kohentaminen
Maatiloilla rakennetaan paljon ja yhä suurempia tuotantorakennuksia. Kaikista hallimaisista tuotantorakennuksista maatalouden osuus on runsaat 45 %. Työturvallisuudesta huolehtiminen on kuitenkin jäänyt omatoimirakentamisen asteelle. Maatalousyrittäjät tarvitsevat tietoa rakennuttajan työturvallisuusvastuusta ja hyvistä keinoista hoitaa rakentamisen työturvallisuus kuntoon.

Yhteyshenkilö: vanhempi tutkija Maarit Hellstedt, puh. 029 5317203, maarit.hellstedt@mtt.fi


 Edellä mainittujen Luonnonvarat-osastolta löytyvien asiantuntijoidemme lisäksi paikalla on sikatutkimuksemme edustajat. Heidät löydät Sikatietokeskuksesta (C41). 

Sikalan toimivuus sian näkökulmasta
Yksi sianlihantuotannon keskeinen haaste on porsaiden välikasvattamot. Sika-alan yhteisenä ponnistuksena on selvitetty välikasvattamoiden tuotannonhallinnan ongelmia, tuotosseurannan kehittämistä sekä ruokintalaitteiden toiminnan ja tekniikan tuntemusta.

Yhteyshenkilö: vanhempi tutkija Maarit Hellstedt, puh. 029 5317203, maarit.hellstedt@mtt.fi


MTT:n asiantuntijat esiintymislavoilla:

MTT:n asiantuntijoiden esityksiä pääset kuuntelemaan pitkin viikkoa. Esitykset ovat Luonnonvarat-teltan esiintymislavalla ellei toisin mainittu.

Ke 2.7. klo 10.30: Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto esittäytyy, Anneli Nuoranne, MTT
Ke 2.7. klo 16: Maatilarakentamisen työturvallisuus, Maarit Hellstedt, MTT
Pe 4.7. klo 10.30: Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle, Riitta Savikko, MTT
Pe 4.7. n. klo 14.30 päälavan Asiaa luonnonvaroista -sessiossa: Lypsylehmälle pitkää ikää, Johanna Vilkki, Jaana Peippo ja Martin Lidauer, MTT
Pe 4.7. klo 16: Lypsylehmälle pitkää ikää, Johanna Vilkki, Jaana Peippo ja Martin Lidauer, MTT  
La 5.7. klo 10.30: Uuden Luonnonvarakeskuksen palvelut viljelijälle
La 5.7. klo 12.30: Hyöty irti lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden käytöstä, Petri Kapuinen, MTT

 


Jaa |
Yhteystiedot
© Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT 2014