Takaisin
24.03.2014

Haarukasta tunnistaa lounaslistan ilmastovalinnat
Haarukasta tunnistaa lounaslistan ilmastovalinnat Ruoan, asumisen ja liikenteen ilmastovaikutukset ovat merkittävät, mutta etenkään kestävien ruokavalintojen tekeminen ei aina ole kuluttajalle mutkatonta. Ilmastoystävällisten ruokavalintojen helpottamiseksi lounasravintolat tarjoavat nyt Ilmastovalinta-aterioita, jotka kuormittavat ilmastoa vähintään 15 tai 30 prosenttia muita aterioita vähemmän.

Tämän viikon ajan 24.–28.3. Ilmastovalinta-ateriavaihtoehdot löytyvät 21 Unicafe-opiskelijaravintolasta ja kolmesta Amica-ravintolasta. Lisäksi Ilmastovalinta-lounaita on tarjolla 7.–11.4. Ravintola Perhossa.

Ravintoloissa tarjottavien lounasaterioiden raaka-aineiden tuotantoketjujen ilmastovaikutuksien suuruusluokat on nyt ensimmäistä kertaa arvioitu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n ja WWF:n Ilmastolounas-hankkeessa. Kokeiluviikoilla tarjottavien lounaiden ilmastovaikutuksia on vertailtu muiden tarjolla olevien lounasaterioiden ilmastovaikutuksiin.

Ilmastovalinta opastaa kestävämpään syömiseen


Ilmastovalinta-ateria kuormittaa ilmastoa vähintään 15 prosenttia vähemmän kuin keskivertolounasateriat. Saatavilla on myös parempi Ilmastovalinta, joka yltää vähintään 30 prosentin vähennykseen. Kaikki valitut ateriat täyttävät lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön joukkoruokailun ravitsemukselliset laatukriteerit. Nämä kaksi Ilmastovalinta-vaihtoehtoa tunnistaa haarukkasymbolista, josta kasvaa yksi tai kolme lehteä riippuen siitä, onko kyseessä Ilmastovalinta vai parempi Ilmastovalinta.

–Valikoimassa on monia kasvis- ja kalaruokia sekä muutamia liharuokia. Lihaakin sisältävä ateria voi siis olla melko ilmastoystävällinen, jos lihan laatu, määrä ja muut raaka-aineet valitaan oikein. Ilmastovaikutuksia voi pienentää valitsemalla ateriaan vähäpäästöisiä raaka-aineita, kuten esimerkiksi viljoja, perunaa, juureksia, kaaleja ja palkokasveja. Samalla tulee muistaa kohtuus kuormittavien eläinperäisten tuotteiden kuten lihan, juuston ja kerman käytössä, sanoo tutkija Hannele Pulkkinen MTT:stä.

– MTT:n aiemmat tutkimustulokset osoittavat, ettei suurin osa kuluttajista tiedä, minkälaiset ruokavalinnat ovat ilmastoystävällisiä ja mitkä eivät.  Ilmastovalinta-ateriakokonaisuudet kertovat esimerkin kautta, miten arjessa voi noudattaa ilmastoystävällistä ja terveellistä ruokavaliota, tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri kertoo.

Lounasaterioiden ilmastovaikutusten arvioinnin on toteuttanut MTT. Lopullinen Ilmastovalinta-konsepti julkaistaan hankkeen päättyessä vuoden 2014 loppupuolella.MTT toteuttaa Ilmastolounas-hankkeen (2013–2014) yhteistyössä WWF:n ja ravintoloiden kanssa. Sitä rahoittaa ympäristöministeriön Kestävän kulutuksen ja tuotannon KULTU-ohjelma ”Vähemmästä viisaammin”, Fazer Food Services, Ravintolakoulu Perho, HYY Ravintolat ja WWF.


Lisätiedot:
Tutkija Hannele Pulkkinen, MTT, puh. 029 5317 629, hannele.pulkkinen@mtt.fi
Tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri, MTT, puh. 029 531 73 19, juha-matti.katajajuuri@mtt.fi

www.mtt.fi/ilmastolounas
www.facebook.com/ilmastovalinta

Ilmastovalinta on tarjolla 24.-28. maaliskuuta seuraavissa ravintoloissa:

Fazer Amica-ravintolat:
Amica-ravintola Aimo, Asekatu 3, Jyväskylä
Amica-ravintola Tellus, Valimopolku 4, Helsinki
Amica-ravintola Syke, Mechelininkatu 34 A, Helsinki

Unicafe-ravintolat:
Agricolankatu Ricola, Agricolankatu 1-3, Helsinki
Albertinkatu, Albertinkatu 40-42, Helsinki
Biokeskus, Viikinkaari 9, Helsinki
Bulevardi, Bulevardi 31, Helsinki
Chemicum, A.I. Virtasen aukio 1, Helsinki
Exactum, Gustaf Hällströmin katu 2b, Helsinki
Hämeentie, Hämeentie 161, Helsinki
Leiritie, Leiritie 1, Vantaa
Meilahti, Haartmaninkatu 3, Helsinki
Metsätalo, Fabianinkatu 39, Helsinki
Olivia, Siltavuorenpenger 5 A, Helsinki
Onnentie, Onnentie 18, Helsinki
Päärakennus, Fabianinkatu 33, Helsinki
Porthania, Yliopistonkatu 3, Helsinki
Rotunda, Unioninkatu 36, Helsinki
Ruskeasuo, Kytäsuontie 9, Helsinki
Soc&Kom, Yrjö-Koskisen katu 3, Helsinki
Sofianlehto, Sofianlehdonkatu 5 b, Helsinki
Tukholmankatu, Tukholmankatu 10, Helsinki
Vanha Maantie, Vanha Maantie 6, Espoo
Vanha Viertotie, Vanha Viertotie 23, Helsinki
Viikuna, Agnes Sjöbergin katu 2, Helsinki
Ylioppilasaukio, Mannerheimintie 3 B, Helsinki

Lisäksi Ilmastovalinta on tarjolla Ravintola Perhossa 7.-11. huhtikuuta, Mechelininkatu 7, Helsinki.

Jaa |
Sivukartta
Yhteystiedot
Tietoja sivustosta
© Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT 2014