Takaisin
31.05.2013

MTT on mukana Farmarissa Seinäjoella 3. - 6.7.2013
MTT on mukana Farmarissa Seinäjoella 3. - 6.7.2013 Maatalousnäyttely Farmari järjestetään tänä vuonna Seinäjoella. Tapahtuma kokoaa yhteen maatalousalan ammattilaiset sekä kaikki maaseudusta kiinnostuneet. Myös Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on monipuolisesti mukana tässä suurtapahtumassa. MTT:n asiantuntijoita löydät usealta eri osastolta.

Erikoiskasvituotannon tulevaisuus – tietoa ja pohdintaa

Kiinnostaako uutuuskasvien viljely? Tunnistatko vaihtoehtokasveja? Uutuuksien viljelijä – tule ja kerro jännittävät kokemuksesi. Erikoiskasviasiantuntijamme löydät erikoiskasviosastolta. Lisäksi erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo miksi vaihtoehtokasveja kannattaa viljellä keskiviikkona 3.7. klo 15.40 Erikoiskasviosaston lavalla ja klo 16.10 Farmari-Areenan Luonnonvarat-osastolla (A73).

Yhteyshenkilö: erikoistutkija Marjo Keskitalo, puh. 029 531 7341

Ilmastonmuutoksen vaikutukset maatalouteen ja maaseudun kehitykseen

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen asiantuntijat tarjoavat tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista maatalouteen ja maaseudun kehitykseen nyt ja lähitulevaisuudessa. Heidät löydät Leader-teltan ympäristöosiosta. Osastolla voit myös tutustua uusiin viljelykasveihin. Tutkija Riitta Savikko kertoo aiheesta myös Farmari-Areenan Luonnonvarat-osaston (A73) esiintymislavalla la 6.7. klo 12.30.

Yhteyshenkilö: tutkija Riitta Savikko, puh. 029 531 7315, www.ilmase.fi

Biokaasulaskuri ja kokemuksia biokaasulaitokselta

Metsä- ja Energia -osaston Energiateltassa MTT:n asiantuntijat esittelevät biokaasututkimusta ja kokemuksia omalta biokaasulaitokseltamme. Osastolla on testikäytössä internetiin tuleva biokaasulaskuri, jolla voidaan laskea energian tuotto omista raaka-aineista ja arvioida biokaasulaitoksen kannattavuutta.

Yhteyshenkilö: erikoistutkija Sanna Marttinen, puh. 029 531 7499

Suomalaisen sianlihantuotannon eettiset periaatteet

Mitä hyvinvointi, reiluus ja itsemäärääminen tarkoittavat sialle, sian kasvattajalle, teollisuudelle ja kuluttajalle? Näitä asioita selvitettiin MTT:n Reilu sika -hankkeessa, jonka tulokset ja viestit päättäjille julkaistaan Farmarissa näyttelyn päälavalla Suomen Sikayrittäjät ry:n tilaisuudessa 4.7. klo 15. 
Lisäksi sika-asiantuntijamme pitävät karsinanlaitaluentoja seuraavasti:
ke 3.7. klo 10.3011.00: vanhempi tutkija Hilkka Siljander-Rasi: Miltä sikalassa näyttää kuluttajan silmin?
to 4.7. klo 11.00: tutkija Maija Karhapää: Sikojen mahahaavan ehkäisy
pe 5.7. klo 10.3011.00: projektisuunnittelija Tiina Kortelainen: Välikasvatuksen kriittisiä pisteitä
la 10.3011.00: erikoistutkija Liisa Voutila: Kotimaiset valkuaiskasvit sikojen ruokinnassa
Sika-asiantuntijamme ovat myös tavattavissa kotieläinkentän Sikatietokeskuksessa koko näyttelyn ajan.

Yhteyshenkilö: vanhempi tutkija Hilkka Siljander-Rasi, puh. 029 531 7750

Kotimaiset valkuaiskasvit siipikarjan rehuna ja broilerin hyvinvoinnin mittaaminen tilalla

MTT:n siipikarja-asiantuntijat löytyvät keskiviikkona 3.7. ja lauantaina 6.7. kotieläinkentän Sikatietokeskuksesta MTT:n pisteeltä. Lisäksi he käyvät siipikarjaosastolla pitämässä häkinvieruspuheita keskiviikkona ja lauantaina seuraavasti:
klo 11 Kotimaiset valkuaiskasvit siipikarjan rehuna
klo 13 Broilerien hyvinvoinnin mittaaminen tilalla
klo 15 Ajankohtaisia ajatuksia siipikarjatutkimuksesta

Yhteyshenkilö: tutkija Petra Tuunainen, puh. 029 531 7844

Kotieläintila kaupungin ja maaseudun vaihettumisvyöhykkeellä ja hajunmittauslaitteisto

Asiantuntijamme esittelee Kotieläintila kaupungin ja maaseudun vaihettumisvyöhykkeellä -hanketta ja siinä hyödynnettävää kenttämittakaavan hajunmittauslaitteistoa yhdessä Seinäjoen Ammattikorkeakoulun kanssa Pellon Oy:n Biosampo-konseptin esittelyalueella kotieläinkentällä.

Yhteyshenkilö: vanhempi tutkija Maarit Hellstedt, puh. 029 531 7203

Kannattavuuskirjanpito ja Taloustohtori-verkkopalvelu

Kannattavuuskirjanpidossa on mukana yli 900 suomalaista maatila- ja puutarhayritystä sekä 75 porotalousyritystä. Yritystalouden asiantuntijamme esittelevät kannattavuuskirjanpitoa ja Taloustohtori-verkkopalvelua Farmari-Areenan Luonnonvarat-osastolla (A73).

Yhteyshenkilö: tutkija Jukka Tauriainen, puh. 029 531 7809, www.mtt.fi/taloustohtori

Nykyaikainen navettateknologia

Nykyaikainen navettateknologia -hankkeessa MTT:n Maaningan tutkimusnavettaa varustetaan nykyaikaisella navettateknologialla. Laitteiden luotettavuutta testataan ja hankkeessa kertyvää tietoa ja käytännön kokemuksia laitteista välitetään maidontuottajille ja oppilaitoksille. Navettateknologia-asiantuntijamme löydät Farmarissa Farmari-Areenan Luonnonvarat-osastolta (A73). Professori Jaakko Mononen kertoo aiheesta myös Luonnonvarat-osaston esiintymislavalla ke 3.7. klo 14.30.

Yhteyshenkilö: tutkija Lilli Frondelius, puh. 029 531 7161

Turkiseläinten hyvinvointi ja ravitsemus

Miten turvata turkiseläinten hyvinvointi riskeeraamatta tuotannon kannattavuutta? Turkiseläinten hyvinvoinnin asiantuntijamme löydät Farmari- Areenan Luonnonvarat-yhteisosastolta (A73). Professori Jaakko Mononen kertoo aiheesta myös Luonnonvarat-osaston esiintymislavalla to 4.7. klo 14.30.

Yhteyshenkilö: tutkimussihteeri Pekka Eskeli, puh. 029 531 7149

Vanhat puutarhakasvit tarinoineen haussa

Tule kertomaan vanhoista puutarhakasveistasi Farmari-Areenan Luonnonvarat-osastolle (A73). Asiantuntijamme ovat paikalla etsimässä paikallisia omena- ja päärynälajikkeita. Myös muistitietoa lajikkeiden syntysijoista ja viljelyyn leviämisestä kaivataan. Lisäksi tietoa kerätään vanhoista sipulikukista sekä pioneista ja muista perennoista. MTT:n koordinoima kansallinen kasvigeenivaraohjelma kerää, tutkii, säilyttää ja edistää maa- ja puutarhatalouden geenivarojen käyttöä Suomessa. Tutkimusmestari Hilma Kinnanen kertoo vanhojen puutarhakasvien säilyttämisestä Luonnonvarat-osaston esiintymislavalla pe 5.7. klo 12.30.

Yhteyshenkilö: tutkimusmestari Hilma Kinnanen, puh. 029 531 7374

Integroidun kasvinsuojelun menetelmät

Tarkkailu, ennusteet, kylvön ajankohta, muokkaustapa, viljelykierto, lajikkeet, biologinen sekä mekaaninen ja kemiallinen torjunta ovat viljelijän työkaluja, joilla pyritään saamaan paras mahdollinen tulos pelto- ja puutarhakasvien viljelyssä. Kasvinsuojelun asiantuntijamme esittelevät integroidun kasvinsuojelun (IPM, Integrated Pest Management) -menetelmien soveltamista käytännön viljelyyn MTT Kasvintuotannon tutkimuksen osastolla Farmari-Areenassa (A 28). Esillä on myös NAP-puitedirektiivin edellyttämät avomaan vihannesviljelyohjeet.

Yhteyshenkilö: vanhempi tutkija Irmeli Markkula, puh. 029 531 7469

Onko murheita mansikasta, mikä vaivaa perunaa, kuka asuu muropaketissa?

MTT:n kasvilääkärit, Irmeli Markkula ja Päivi Parikka ottavat vastaan tauti- ja tuholaisnäytteitä, tunnistavat tuhoojan ja antavat torjuntaohjeet. Heidät löydät ProAgrian osastolta (Seinäjoki Areena, A97).

Yhteyshenkilö: vanhempi tutkija Irmeli Markkula, puh. 029 531 7469

MTT:n Ylistaron toimipiste Farmarin vierailukohteena

MTT:n ja Perunantutkimuslaitoksen yhteinen toimipiste Ylistarossa (Alapääntie 104) on avoinna Farmari-vieraille ke 3.7. ja to 4.7. klo 10 - 15 tai sopimuksen mukaan. Farmarin oheiskohteella voit tutustua peltokasvien lajike-, lannoitus- ja kasvinsuojelukokeisiin.

Yhteyshenkilö: projektipäällikkö Merja Högnäsbacka, puh. 029 531 7247

Orgaaniset lannoitevalmisteet lähialueiden tilojen käyttöön

Kompostituotteen, mädätysjäännöksen, kemiallisesti hapetetun lietteen sekä kuivarakeen varastoinnin ja levityksen ratkaisuja on selvitetty yhteistyössä Levilogi-hankkeen tilakohteiden viljelijöiden kanssa neljässä maakunnassa. Orgaanisten lannoitevalmisteiden annostelua ja lisälannoitusta on tutkittu myös ruutukokeissa. Asiantuntijamme ovat tavattavissa Farmarin oheiskohteella MTT:n Ylistaron toimipisteellä (Alapääntie 104, Ylistaro) ke 3.7. ja to 4.7. klo 10 - 15.

Yhteyshenkilö: vanhempi tutkija Tiina Tontti, puh. 029 531 7825, www.mtt.fi/levilogi

MTT:n asiantuntijat lavoilla -aikataulu (pdf)

Jaa |
Sivukartta
Yhteystiedot
Tietoja sivustosta
© Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT 2014