Etusivu / Hankkeet / Paikallisten rehujen hyödyntäminen sikojen ja siipikarjan luomuruokinnassa
Paikallisten rehujen hyödyntäminen sikojen ja siipikarjan luomuruokinnassa
ICOPP

Kesto: 01-OCT-11 - 31-DEC-14

Luonnonmukaisessa tuotannossa käytettävien rehuaineiden tulee olla 100 % luonnonmukaisesti tuotettuja. Siirtymävaiheen aikana luomurehuissa saa käyttää tavanomaisesta tuotannosta peräisin olevia raaka-aineita 5 %. Siirtymävaihetta on jatkettu vielä vuoden 2012 alusta eteenpäin. Tavanomaisessa tuotannossa yksimahaisten kotieläinten valkuaislähteenä yleisesti käytettävän soijapavun viljely on Euroopassa ilmasto-olosuhteista johtuen vähäistä.

Luomutuotannossa tulisi käyttää mahdollisimman pitkälle omalla tilalla tuotettuja rehuja ja eri rehujen käyttömahdollisuudet vaihtelevat myös paikallisesti viljelyolosuhteiden mukaan. Suomessa palkoviljat ja rypsi ovat potentiaalisimmat yksimahaisten eläinten valkuaislähteet, mutta mm. palkoviljojen, erityisesti härkäpavun soveltuvuudesta emakoiden ruokintaan tarvitaan päivitettyä tutkimustietoa. EU-tasolla tarvitaan tietoa sikojen ja siipikarjan ruokinnassa vähän hyödynnettyjen karkearehujen ja uudempien valkuaislähteiden, kuten simpukoiden ja toukkien rehuarvosta yksimahaisten ruokinnassa. ICOPP tekee yhteistyötä MTT:n OMAVARA- ja MoniPalko-hankkeiden kanssa. Nämä hankkeet etsivät kestäviä ratkaisuja Suomen valkuaisomavaraisuuden edistämiseksi.

Tavoitteena on, että eläimet saavat luomurhehuista tarvitsemansa ravintoaineet niin että ravinteita, erityisesti typpeä päätyy lantaan mahdollisimman vähän. ICOPP-hankkeessa kerätään tiedot yksimahaisten luonnonmukaisen ruokinnan nykytilasta eri Euroopan maissa ja tehdään rehuaineiden koostumus- ja sulavuusanalyysit niiltä osin, kun olemassaolevaa tietoa ei voida hyödyntää. Lisäksi tehdään ruokintakokeita, joiden perusteella voidaan arvioida rehuaineiden soveltuvuutta yksimahaisten luonnonmukaiseen ruokintaan.

MTT koordinoi rehuaineiden rehuarvon määrittämiseen käytettäviä menetelmiä ja tekee keskitetysti ICOPP-hankkeen rehuaineiden laboratorioanalyysejä, rehujen sulavuuskokeita sioilla ja ruokintakokeen härkäpavun ja tiineys- ja imetysajan ruokinnan vaiheistamisen soveltuvuudesta emakoille.

Liisa Voutila
Sivukartta
Yhteystiedot
Tietoja sivustosta
© Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT 2014