Etusivu
In English
|
Haku
Tutkimushanke
LAPPI LUO
Etusivu / Hankkeet / Lapin luonnontuote- ja elintarviketoimialojen työohjelma LAPPI LUO / Ajankohtaista
Väinönputken siemeniä
Kuva: Seija Knuutila
Ajankohtaista
Geenivarat puutarhamatkailussa, Seminaarijulkaisu. Hartikainen ym. 2014
Elämyksiä ja hyvinvointia geenivarapuistoista, Seminaarijulkaisu. Uusitalo ym. 2014
Lähiruoan rooli ja mahdollisuudet Levin ja Inari-Saariselän matkailuyrityksissä
Italian matkakertomus 23. - 27.9.2013
Luonnontuotealan seminaarin (10.12.2013 RAMK:ssa) esitykset:
Anne Tuomivaara: Tarvitseeko maaseutuyrittäjä lisäkoulutusta?
Antti Hannukkala: Lannoitus ja rikkakasvien torjunta siankärsämön ja piharatamon viljelyssä
Eija Vuorela: LAPPI ON LUOMUMAA
Henri Vanhanen: Onko meillä opittavaa? Luonnonmarjojen viljely Pohjois-Amerikassa
Jari Siivari: Myyvätkö Lappilaiset Luonnon Raaka-aineet maailman markkinoilla?
Johannes Vallivaara: Kannattaako väinönputkea?
Kari Komulainen: Luonnonkasvien lisäyskokeet
Marja Uusitalo: Luonnonkasvien käyttö matkailualueiden viherrakentamisessa
Petri Leinonen: Niittymaarianheinä peltoviljelyssä: haasteita rikkakasvintorjuntaan!
Rainer Peltola: Uutteet erikoiskasvien puolijalosteena

LAPIN LUONNONANTIMIEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT –  4.12.2012 SEMINAARIN ESITELMÄT

Rainer Peltola: Pölytyspalvelusta luonnonmarjasatojen varmistaja?
Antti Hannukkala:Luonnonkasveja peltoviljelyyn,siankärsämö ja piharatamo
Jaana Väisänen: Kokemuksia ja näkemyksiä väinönputken viljelystä pohjoisessa
Yvonne Holm: Väinönputken aromiaineista
Anu Räty: Lapin luonnonantimien tulevaisuuden mahdollisuudet
Anne Tuomivaara:Testauksia,työpajoja,tuotekehitystä EHYT-hankkeen satoa
Outi Manninen: Luonnonkasvien kestävä keruu- tutkimuskohteina kanerva,mustikka,puolukka ja variksenmarja
Rainer Peltola: Pakurilla rahaa rääseiköistä?
Henri Vanhanen: LUSTI- Luonnonmarjojen saatavuuden turvaaminen viljelytekniikoin
Henri Vanhanen: RahaRääseikkö-Pakurikäävän luonnonkierto ja tuottaminen

 

POHJOINEN PUHTAUS - TEOS

Onko Lappi puhdas ja luonnollinen?

Pohjoinen puhtaus -teos julkistettu Rovaniemellä 31.10.2012

 

Puhtaus on voimakas mielikuva, mutta faktatietoa Lapin puhtaudesta ei ole ollut aikaisemmin helposti saatavilla. Nyt eri alojen asiantuntijat ovat avanneet asiaa Acta Lapponica Fenniae 24 - – Pohjoinen puhtaus -teoksessa, joka esiteltiin 31. lokakuuta Rovaniemen MTT:ssä.

 

Kuinka puhdas Lapin ilma on? Vieläkö Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus näkyy Lapin luonnossa? Miten sammaleet ilmentävät ympäristön kuormittumista? Onko eläimissä ja kasveissa nähtävissä merkkejä Lapin ilmanlaadun ja ympäristön tilan heikkenemisestä ihmisen toiminnan seurauksena?

 

Näihin kysymyksiin vastaa Lappi luo -työohjelman ja Lapin tutkimusseuran julkaisema Pohjoinen puhtaus, artikkeliteos, johon tutkijat ovat koonneet faktatietoa muun muassa Lapin ilman, maaperän, kasvillisuuden ja riistan puhtaudesta. Tällaista tietopakettia ovat toivoneet erityisesti elinkeinonharjoittajat, jotka hyödyntävät lappilaisia luonnonvaroja toiminnassaan.

- Lapin luonnon vetovoima syntyy vuorovaikutuksesta, jossa maa, vesi ja ilma vaikuttavat eliöstön ja kasvillisuuden sekä ihmisen hyvinvointiin, ja ihminen toiminnallaan vastavuoroisesti näihin luonnonvaroihin. Näistä vetovoimatekijöistä ei kuitenkaan tiedetä riittävästi päätöksenteossa ja markkinoinnissa, toteaa tutkija Pertti Sarala GTK:sta.

 

Sarala tähdentää, että Lapin luonnosta kertova uutuusteos on tarkoitettu myös kaikille lappilaisesta luonnosta kiinnostuneille, opiskelijoille, päätöksentekijöille, tutkijoille sekä Lappi-brändiä markkinoiville.

 

Teoksen verkkoversion voi ladata täältä:

 

http://www.lapintutkimusseura.fi/?q=julkaisut

 

Lisätietoja:

Rainer Peltola, MTT 029 531 7606 rainer.peltola@mtt.fi

Pertti Sarala, GTK 040 571 18673 pertti.sarala@mtt.fi

 

Matkaraportti Kirovsk-Apatit-Kantalahti 25.6.-29.6.2012
Selvitys enontekiöläisten tuotteiden kysynnästä pk-seudun ravintoloissa ja erikoiskaupoissa
Enontekiöläisten selvityksen liite: Haastatellut
Rovaniemellä 15.-16.5.2012 pidetyn Ravintoa ja hyvinvointia luonnosta sekä Makujen Lappi -seminaarin aineistoa:
Uutta (ja hieman vanhaa) rasvoista, sydämestä ja kolesterolista

Rovaniemellä 19.1.12 elintarvikelainsäädännöstä pidetyn tiedotustilaisuuden aineistot:

Elint.lainsäädäntöprojektin esittely. Yleisiä kysymyksiä
Elintarvikehuoneiston perusvaatimukset
Omavalvonnan perusidea
Pakkausmerkinnät
Lihankäsittely ja raakalihavalmisteet ml teurastus ja riista
Lihavalmisteet
Alkutuotannon kirjanpito ja liha-alan laitosten omavalvontga
Hunaja, sienet, marjat, vilja, kasvikset
Luonnontuotteiden laadunvalvonta.pdf
Alkutuotannon kirjanpito, kalastus ja kalastustuott valm omavalvonta
Kalastus ja jalostetut kalastustuotteet
Kalastustuotteiden omavalvonta
Kalastustuotteiden valmistus
Muuta ajankohtaista:
Paikallisten tuotteiden käyttö Lapin ravintoloissa
Kasvien hyvää tekevä voima, Uusi Rovaniemi. Uusitalo, M. 2012
Harvest time and drying temperature effect on secondary metabolites in Rhodiola rosea. Seminaarijulkaisu. Thomsen ym. 2012
Ympäristötaide tuo luonnon lähelle, Maaseudun Tiede, Uusitalo ym. 2012
Matkakertomus Elintarviketeollisuus 2011 -messuilta
Lapin marjapäivät julkilausuma 10.2.2011
Tiivistelmä poronlihatuotteiden kuluttajatutkimuksesta
Marjoista elinvoimaa Lapin maaseudulle, Lapin Kansa, Uusitalo ym. 2010
Poronlihatuotteiden kuluttajatutkimus 2009
Poronlihatuotteiden kuluttajatutkimus 2009 grafiikka
Kirjallisuustutkimus: Lapissa tuotetun maidon ja maitotuotteiden mahdollisia erityisominaisuuksia
Pienten liha-alan laitosten omavalvonta- ja HACCP-ohjeistus

Julkaistu tutkimus:

"Pikkuhiljaa sekin selvis... Kuluttajakeskeiseen tiedonrakenteluun ja kehittävän toiminnan vuorovaikutusmalliin perustuvan tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyön oppimisvaikutukset uuden elintarviketuotteen kehittämisessä". MTT:n selvityksiä 175. 120 sivua. Löytyy linkistä http://mtt.fi/mtts/pdf/mtts175.pdf

Julkaistu uusi kuntapäättäjän opas:

Päättäjän opas - Lähituottajat ja kunnalliset ruokapalvelut on ilmestynyt ja on luettavissa www.ruokasuomi.fi - Oppaat ja ohjeet. Opassarjan kaksi muuta opasta - Ostajan opas ja Yrittäjän opas valmistuvat elokuussa.

Foodle.fi kokoaa yhteen suomalaisen elintarviketutkimuksen tulokset
Sitran selvitys: "Lähiruoka, nyt - Trendistä markkinoille"
Tuotannon optimoinnin opas pienyrityksille