Etusivu
In English
|
Haku
Tutkimushanke
Ilmastolounas
Etusivu / Hankkeet / Ilmastolounas
Ilmastovalinta - Ilmastoystävällinen kuluttaminen osaksi arkea lounasruokailun kautta
Ilmastovalinnan tavoitteena on tarjota kuluttajille helppo tapa tehdä ilmaston ja ravitsemuksen kannalta hyviä ruokavalintoja. Ilmastolounas-hankkeessa kehitetyn konseptin pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää suomalaisten ruokailun aiheuttamia ilmastovaikutuksia eli hiilijalanjälkeä tarjoamalla nykyisiin ruokailujärjestelmiin sopivan mallin ilmastoystävällisten aterioiden tarjoamiseen. Ilmastoystävällinen vaihtoehto pienentää ruokailun ilmastovaikutuksia ja samalla sen toivotaan lisäävän kuluttajien tietoisuutta ja esimerkin kautta näyttävän, miten arjessa voi tehdä hyviä valintoja. Ilmastovalinta-ateriat tuovat siten ilmastoystävällisen kuluttamisen osaksi suomalaisten arkea.

Hankkeessa kehitettiin ja kokeiltiin Ilmastovalinta -konseptia, jonka kriteerit laadittiin puolueettomaan tietoon pohjaten. Lisäksi haluttiin varmistaa, että kriteerit ja vähimmäispäästövähennykset ovat riittävän kunnianhimoisia, riittävän laajan sidosryhmäprosessin hyväksymiä ja uskottavia. Aterioiden tarjoamisen halutaan olevan mahdollista ravintoloille kohtuullisen lisätyön puitteissa. Hankkeessa tehdyssä kannustinselvityksessä havaittiin myös, että konseptia voisi edistää erityisesti positiivisen kokemuksen ja sen jakamisen kautta sekä perinteisin tiedollisin kannustimin.

Hankkeessa järjestettiin keväällä 2014 kokeiluviikot yhteistyöravintoloissa, jolloin asiakkaille tarjottiin Ilmastovalinta-lounasvaihtoehto muiden aterioiden rinnalla. Asiakashaastatteluiden kokemuksista voit lukea täältä >>

Ilmastovalinta-konseptin kehittämisprosessi ja kriteerit on kuvattu loppuraportissa.

Hankkeessa kehitetty konsepti on ravintoloiden vapaasti käytettävissä.

Lisätietoja konseptin ja logojen käytöstä: tutkija Hannele Pulkkinen, hannele.pulkkinen@luke.fi, 029 5326 446

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT toteutti hankkeen yhteistyössä WWF:n ja lounasravintoloiden kanssa, ja sitä rahoittivat Ympäristöministeriön Kestävän kulutuksen ja tuotannon (KULTU) ohjelma 'Vähemmästä viisaammin', Fazer Food Services, Ravintolakoulu Perho, HYY Ravintolat ja WWF.


  Hannele Pulkkinen
Esitys hankkeen tuloksista 24.9.2014
Tiedote 24.9.2014: Ravintolat haluavat tarjota ilmastoystävällisiä lounasvaihtoehtoja
Loppuraportti: Ilmastoystävällinen kuluttaminen osaksi arkea Ilmastovalintojen kautta
Raportti Ilmastovalinta-konseptin testiviikolla toteutetuista yksilöhaastatteluista
24.3.2014 Esitys Ilmastovalintaviikkojen avajaisista (Katajajuuri & Roininen) 24.3.2014
Tiedote 24.3.2014: Haarukasta tunnistaa lounaslistan ilmastovalinnat
Tiedote 12.11.2013: Lounasaterioiden ilmastovaikutuksissa suuria eroja
Mikä hiilijalanjälki on?
Ilmastolounas-hankkeen esittely (pdf)