Ilmastovalinta - Ilmastoystävällinen kuluttaminen osaksi arkea lounasruokailun kautta
Ilmastovalinnan tavoitteena on tarjota kuluttajille helppo tapa tehdä ilmaston ja ravitsemuksen kannalta hyviä ruokavalintoja. Ilmastolounas-hankkeessa kehitetyn konseptin pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää suomalaisten ruokailun aiheuttamia ilmastovaikutuksia eli hiilijalanjälkeä tarjoamalla nykyisiin ruokailujärjestelmiin sopivan mallin ilmastoystävällisten aterioiden tarjoamiseen. Ilmastoystävällinen vaihtoehto pienentää ruokailun ilmastovaikutuksia ja samalla sen toivotaan lisäävän kuluttajien tietoisuutta ja esimerkin kautta näyttävän, miten arjessa voi tehdä hyviä valintoja. Ilmastovalinta-ateriat tuovat siten ilmastoystävällisen kuluttamisen osaksi suomalaisten arkea.
Hankkeessa kehitettiin ja kokeiltiin Ilmastovalinta -konseptia, jonka kriteerit laadittiin puolueettomaan tietoon pohjaten. Lisäksi haluttiin varmistaa, että kriteerit ja vähimmäispäästövähennykset ovat riittävän kunnianhimoisia, riittävän laajan sidosryhmäprosessin hyväksymiä ja uskottavia. Aterioiden tarjoamisen halutaan olevan mahdollista ravintoloille kohtuullisen lisätyön puitteissa. Hankkeessa tehdyssä kannustinselvityksessä havaittiin myös, että konseptia voisi edistää erityisesti positiivisen kokemuksen ja sen jakamisen kautta sekä perinteisin tiedollisin kannustimin.
Hankkeessa järjestettiin keväällä 2014 kokeiluviikot yhteistyöravintoloissa, jolloin asiakkaille tarjottiin Ilmastovalinta-lounasvaihtoehto muiden aterioiden rinnalla. Asiakashaastatteluiden kokemuksista voit lukea täältä >>
Ilmastovalinta-konseptin kehittämisprosessi ja kriteerit on kuvattu loppuraportissa.
Hankkeessa kehitetty konsepti on ravintoloiden vapaasti käytettävissä.
Lisätietoja konseptin ja logojen käytöstä: tutkija Hannele Pulkkinen, hannele.pulkkinen@luke.fi, 029 5326 446
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT toteutti hankkeen yhteistyössä WWF:n ja lounasravintoloiden kanssa, ja sitä rahoittivat Ympäristöministeriön Kestävän kulutuksen ja tuotannon (KULTU) ohjelma 'Vähemmästä viisaammin', Fazer Food Services, Ravintolakoulu Perho, HYY Ravintolat ja WWF.