Etusivu
Peltokasvit
Puutarhakasvit
Jaa |
Palvelun tuottaa
Takaisin
Perennahankkeen tulokset valmistuvat
Julkaisupvm: 3.5.2011 11:20

Perennahankkeen tulokset valmistuvat

MTT Piikkiön yhdessä kaupunkien ja seurakuntien kanssa toteuttama monivuotinen perennahanke on loppusuoralla. Kenttäkokeet ovat päättyneet ja tuloksia kootaan yhteen. Perennojen käytön lisääntyminen ja monipuolistuminen on ollut tavoitteena kantavertailukokeina ja käyttökokeina toteutetussa hankkeessa.  Helppohoitoisuus, työn säästö ja ekologinen kestävyys ovat olleet kriteereinä kasvisuosituksia laadittaessa. Tavoitteena on ollut saada esiin taimistojen valikoimista lajeja, jotka sopivat laaja-alaisiin istutuksiin ja maanpeittokasveiksi puistoihin, hautausmaille ja liikennealueille. Tällaisilla paikoilla perennoilta vaaditaan ominaisuuksia, joita kotipuutarhuri ei pidä yhtä tärkeinä. Lajien on oltava elinvoimaisia, peittäviä, tanakkavartisia, terveitä, tasalaatuisia ja hyvännäköisiä muulloinkin kuin kukkivina. Liian voimakas leviämistaipumus on haitallinen. Lisäarvoa kasvit saavat kauniista kasvutavasta, koristeellisista lehdistä ja hedelmistä. Pitkä kukinta-aika, laaja sopeutumisalue ja syysväritys tuovat lisäarvoa. Nopea taantuminen ja tiheä kasvuston uusimistarve rajoittavat lajin käyttöä. Oikea lajivalinta varmistaa paitsi helppohoitoisuuden, myös hyvän esteettisen vaikutelman. Kantavalintakokeissa havainnoinnin kohteena oli 19 sukua tai lajia ja näistä yhteensä noin 380 kantaa. Selviä kantojen välisiä eroja tuli esiin. Paras kanta saadaan ainakin 10 suvusta. Näistä osa on jo taimistoilla tuotannossa, mutta uutuuksia tulee vähintään 5 suvusta. Nimistöä on selvitetty sekä ulkoisten tuntomerkkien että DNA-sormenjälkianalyysien avulla. Nyt jo tiedetään, että nimenmuutoksia tulee 6 suvussa. Uusia lajeja saadaan tuotantoon 10-15 kpl. Julkisille alueille suositeltavia lajeja valitaan 50-70 kpl.  Suomalaisten taimistojen valikoimissa on runsaasti sekä perinteisiä lajeja että uusia tulokkaita, jotka sopivat julkisille viheralueille erilaisiin kohteisiin. Uutuuksia on saatu myös kasvitieteellisten puutarhojen kokoelmista.

Loppuraportti ilmestyy tämän vuoden aikana sekä painettuna että sähköisenä. Käyttökoealueet jäävät kaupunkien ja seurakuntien hallintaan, ja MTT:ssä Piikkiössä on vuonna 2010 perustettu pysyvä näytemaa, jossa on esillä yli 130 hankkeessa menestynyttä perennalajia ja -kantaa. Näytemaa on osa Central Baltic Interreg IV A -ohjelman DEVEPARK-hanketta.

Perennojen käytön laajenemiseen on olemassa kaikki mahdollisuudet. Monipuoliseen käyttöön voisi johtaa paitsi monimuotoisuuden lisäämisen tarve, esteettiset arvot ja työn säästö, myös uudenlainen kasvien käyttö ympäristöasioiden hallinnassa.


Kasperin palvelut