Etusivu
Peltokasvit
Puutarhakasvit
Jaa |
Palvelun tuottaa
Etusivu | Puutarhakasvit | Palvelut | FinE-kasvit
FinE-kasvit

Luonnonvarakeskuksen FinE®-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät ja kauniit taimet. Tavaramerkki on Luken omistama, mutta sen käytöstä päättävät Luke ja taimitarhatuottajien järjestö Taimistoviljelijät ry yhdessä.

Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite, ja tunnus takaa sen, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE®-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.

FinE®-tunnus helpottaa tavallista kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja. Tunnus myönnetään tarkoin valituille koristekasveille ja marja- ja hedelmälajikkeille.

Myöntämisen perusteena on usealla koepaikalla Suomessa toteutetut vertailevat kenttäkokeet (KESKAS-tutkimus) tai pitkäaikainen kokemus kasvin ominaisuuksista ja menestymisestä. Kasveja valitessa painotetaan erityisesti talvenkestävyyttä ja edustavaa ulkonäköä kukintakauden ulkopuolellakin. Tunnuksen saaneet kasvit on puhdistettu taudeista ennen taimien lisäystä.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on FinE -taimi?

FinE-kasvi on Suomessa tutkittu, ilmastollisesti kestävä, terve, lajikeaito, käyttö- ja koristearvoltaan hyvä koristekasvi, hedelmä- tai marjalajike. FinE-kasvit lisätään testatuista emokasveista, jotka on puhdistettu tärkeimmistä kasvitaudeista ja tuhoojista.

Miksi kannattaa valita FinE-taimi? Mikä olisi tilanne ilman FinE-taimia?

FinE-kasvi on varma valinta: tavaramerkki takaa kasvin, jolla on yllä kuvatut ominaisuudet ja joka on ilmastollisesti kestävä. Se takaa lisäysmateriaalin yhtenäisen laadun ja lajikeaitouden. Merkintä ei ole tae yksittäisen taimen laadusta, koska se riippuu olosuhteista.

Ilman FinE-kasveja uhkana ovat taimien vaihteleva ulkonäkö, nimistösekaannukset, heikko ilmastollinen kestävyys ja alttius taudeille ja tuhoojille.

Mistä FinE-taimia saa?

Monissa taimimyymälöissä on FinE-kasveja, vaikka erillisillä kylteillä ei niistä kerrottaisikaan. Yleensä FinE-tunnus on nimisäleessä. Taimikauppiaita kannattaa pyytää tilaamaan FinE-kasveja, jos niitä ei ole tarjolla.

Kuinka paljon FinE-lajikkeita on saatavilla?

FinE-kasveja on yli 200 lajiketta tai kantaa. Uusia tulee vuosittain. Perennavalikoima täydentyy lähiaikoina.

Mikä hyöty FinE-kasvien käytöstä on julkisessa viherrakentamisessa?

FinE-kasveilla saadaan aikaan yhtenäisen näköinen kasvusto, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä. Ilmastollinen kestävyys ja soveltuvuus määriteltyihin käyttötarkoituksiin vähentävät istutusten uusimistarvetta ja taloudellista riskiä.

Millaisia ominaisuuksia kasveilta tavoitellaan jatkossa?

Tauti- ja tuholaisresistenssi ovat keskeisiä tavoitteita ilmastollisen kestävyyden lisäksi. Myös kasvit, joilla on suuri kyky sitoa haitta-aineita esimerkiksi hulevesistä tai saastuneesta maasta ovat tavoittelemisen arvoisia.

Kasperin palvelut
FinE-kasvit
Linkki www-sivulle Marjakasvit
Linkki www-sivulle Hedelmäpuut
Linkki www-sivulle Viherrakentamisen puut ja pensaat
Linkki www-sivulle Havupuut
Linkki www-sivulle FinE-logo ladattavana
Adobe Portable Document Format FinE-kasvien tuottajat ja myyjät
Adobe Portable Document Format FinE-tavaramerkki sopimuspohja