Etusivu
Peltokasvit
Puutarhakasvit
Jaa |
Palvelun tuottaa
http://www.luke.fi
http://www.helsinki.fi/mmtdk/index.html
http://www.petla.fi/
http://proagria.fi/proagria
http://www.oamk.fi/tietoa_oamkista/yksikot/luova/
Etusivu | Peltokasvit | Peruna | Potatonow | Peruna ravintokasvina
Peruna ravintokasvina
Peruna on yksi tärkeimmistä ravintokasveista maailmassa ja myös Suomessa. Jokainen suomalainen syö keskimäärin noin 60 kg perunaa vuodessa, eli vajaa 200 grammaa päivässä.

Perunan koostumus vaihtelee jonkin verran riippuen mm. lajikkeesta, kasvuolosuhteista ja kehitysvaiheesta. Suurin osa perunasta, eli noin ¾ on vettä. Perunan kuiva-aineesta suurin osa puolestaan on tärkkelystä. Sen lisäksi peruna sisältää kuitua, proteiinia, hivenaineita, vitamiineja sekä flavonoideja ja muita antioksidantteja. Rasvaa peruna ei sisällä juuri lainkaan.

Perunan terveellisyys riippuu sen valmistustavasta. Ravintoarvon kannalta parhaat kypsennystavat ovat keittäminen, mikrossa tai uunissa paistaminen. Keitetty peruna sisältää vähemmän energiaa kuin riisi tai pasta. Sen sijaan monia hivenaineita, erityisesti kaliumia ja magnesiumia, sekä monia vitamiineja perunassa on reilusti enemmän kuin pastassa tai riisissä. Peruna on varsin merkittävä C-vitamiinin lähde.

 Monissa ruokavalioissa perunaa kartetaan sen suhteellisen korkean glykeemisen indeksin vuoksi. Kuitenkin perunan glykeeminen kuorma – eli sen todellinen vaikutus verensokeriin – on huomattavasti alhaisempi kuin glykeemisestä indeksistä voisi päätellä.

Tutkimusten mukaan peruna lisää serotoniin tuotantoa aivoissa. Serotoniini on hormoni ja aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa ihmisen mielialaan. Uusimpien tietojen mukaan perunalla saattaa olla myös verenpainetta alentavaa vaikutusta.

Lisätietoa:

Peruna-sivuston oppimateriaali
Kasperin palvelut
Linkit
http://www.facebook.com/Potatonow