Etusivu
Peltokasvit
Puutarhakasvit
Jaa |
Palvelun tuottaa
Etusivu | Peltokasvit | Peruna
Peruna


Luke tutkii ja tarkkailee perunan tuhoeläinten, tautien ja rikkakasvien esiintymistä ja antaa tarkkailu- ja torjuntaohjeita. Ajankohtaispalvelut tuotetaan yhteistyössä Perunantutkimuslaitoksen kanssa. Perunaruton alkamista voi seurata pohjoismaisen EuroBlight  -yhteistyöhankkeen sivuilla. Perunan satoennusteen avulla voi arvioida valitun istutuspäivän ja korjuuajankohdan mukaisen ennusteen (tn/ha).
Uutiset

Perunaruton tarkkailu ja ruton torjuntatarpeen ennakointi

Perunaruton torjuntaruiskutusten aloitusajankohtaa ei pysty ennakoimaan nykyisin pelkästään sään ja kasvustojen kehityksen perusteella. Maasta leviävä ruttotartunta voi yllättää. Tästä syystä Luke yhdessä alan toimijoiden kanssa seuraa ensimmäisten ruttolaikkujen ilmaantumista perunakasvustoihin. Lukella ja Petlalla on tätä varten muutamia omia tarkkailupalstoja.

Rutto ilmaantuu usein ensimmäiseksi ruiskuttamattomille palstoille, joilla viljellään vuodesta toiseen perunaa samalla paikalla. Ammattiviljelijöille näistä tartuntalähteistä ei ole suurta vaaraa, jos torjuntatoimet aloitetaan ajoissa. Luke on erittäin kiinnostunut kesän ensimmäisitä ruttoesiintymistä, koska niiden avulla ammattiviljelijöitä voidaan varoittaa ruttovaarasta, joka monena kesänä vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea.

Halutessasi voit ilmoittaa ruttohavainnoista sähköpostilla asko.hannukkala@luke.fi tai marjo.segerstedt@luke.fi. Ilmoita havaintopäivä, perunalajike, paikkakunta ja lyhyt kuvaus viljelmästä. Ruton alkamiskartalla havaintopiste näytetään kunnan tarkkuudella - havaintopaikan tarkkaa sijaintia ei näytetä julkisesti. Tunnistusohjeita löytyy sivun oikean reunan "Perunan tuhoojat" laatikosta.

Uutiset

Publish Date: 20-MAY-2019 08:45 AM
 Uutinen Kasvinterveystiedotteet siirtyvät Maatalousinfoon
 
Perunantutkimuslaitoksen sivuille
Euroblight verkoston kotisivu
Rutontorjunta-aineiden tehovertailu (2015)
Perunalajikkeiden ominaisuuksia
Boreal - perunalajikkeet
FinPom - perunalajikkeet
HZPC Kantaperuna - perunalajikkeet
K-Maatalous - perunalajikkeet
Perunaseppä Oy - perunalajikkeet
Suomen siemenperunakeskus Oy - peunalajikkeet
Kasperin palvelut
Perunan tuhoojat
Harmaahilse
Kuoppalaho
Kuorirokko
Lehtipolte
Maltokaariviroosi
Peruna-ankeroinen
Perunan lakaste
Perunantyvi- ja märkämätä
Perunarupi ja pohjanrupi
Perunarutto
Perunaseitti
Perunasyöpä
Punamätä
Varsikuolio
Varsiyökkönen