Etusivu
Peltokasvit
Puutarhakasvit
Jaa |
Palvelun tuottaa
Etusivu | Peltokasvit | Palvelut | Kevätvehnän sakolukuennuste
Kevätvehnän sakolukuennuste
Tätä palvelua ei enää päivitetä.
25.6.2019

Mikä on sakoluku?

Sakoluku kertoo leipäviljan kelpoisuuden leivontaan. Sakoluku ilmoitetaan sekunteina. Jauhovesilietettä vatkataan lasiputkessa kiehuvassa vesikattilassa 60 sekuntia, jonka jälkeen männän annetaan laskeutua lietteen läpi. Alin mahdollinen sakoluku on 60, kun mäntä putoaa heti alas. Sakoluvun ollessa korkea mäntä laskeutuu hitaasti alas. Vastaanottovaatimuksissa leipäviljalla on vähimmäislaatuvaatimuksena rukiilla sakoluku 85 ja vehnällä sakoluku 180.

Sakolukuennuste

Tämä on kevätvehnän sakolukuennuste, joka kertoo valitun tähkälletulopäivän ja lajikeryhmän mukaisen ennusteen. Ennusteet perustuvat tilastollisiin malleihin, joiden aineisto on peräisin MTT:n ja Boreal Kasvinjalostuksen kokeista vuosilta 1998-2007. Mallit käyttävät lähtötietoina Ilmatieteen laitoksen 10 * 10 kilometrin hilalle laskemaa päivittäistä tietoa lämpötilasta, kosteudesta ja sateesta.

Sakolukuennuste on saatavissa ennustetusta dormanssin eli itämislevon murtumispäivästä eteenpäin. Dormanssin murtumishetken sakoluku ennustetaan käyttäen tähkälletulon ja tuleentumisen välisen ajanjakson säätietoja. Dormanssin murtumisen jälkeinen sakoluvun asteittainen lasku ennustetaan käyttäen päivittäistä säätietoa dormanssin murtumispäivästä eteenpäin.


Example
Valitse lajikkeen sakolukutaso:
Valitse tähkimispäivä:

Hankkeen rahoittajat: MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) ja Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR.

Hanketyöryhmä: Hankkeen vetäjä Pirjo Peltonen-Sainio (MTT/Kasvintuotanto), ennustemallit ja tekninen toteutus Timo Hurme ja Lauri Jauhiainen (MTT/Menetelmäpalvelut), sivuston tekninen toteutus Hannele Nikander ja Virpi Alhainen (MTT/tietohallintopalvelut).