Etusivu
Peltokasvit
Puutarhakasvit
Jaa |
Palvelun tuottaa
Etusivu | Muut palvelut | Routatiedot
Routatiedot

Routamittaukset peltomaassa ovat Luken ja sen edeltäjän Luken tutkimustiloilla tehtävää jatkuvaa ympäristön tilan seurantaa. Mittaus tapahtuu maahan asennettujen metyleenisiniputkien avulla. Roudan ylä- ja alareunan lisäksi mitataan lumikerroksen paksuus. Peltomaan routaantumisella on vaikutuksensa kasvien talvehtimiseen. Roudan aikaan voidaan pelloilla liikkua helposti raskaillakin kuormilla. Tälläistä talven ajan liikennettä ovat esimerkiksi kalkitukset. Routakerroksen paksuuden perusteella ennakoidaan muokkaus- ja kylvötöiden käynnistymistä keväällä. Pitkäaikaisten havaintosarjojen arvo korostuu ilmaston muuttuessa.

Routatiedoissa selataan Luken ja sen edeltäjän MTT:n eri toimipaikkojen routamittausten tietoja. Mittauksia kerätään roudan, lumen ja sulan arvoista eri mittauspisteissä eri kunnissa noin kahden viikon välein routakauden aikana. Routamittaustietoja on järjestelmässä vuodesta 2000 lähtien. Joiltakin toimipaikoilta on pelkkiä lumitietoja myös ennen vuotta 2000.

Routamittauksien kuntakohtaisia keskiarvoja voi katsella myös graafisesti.

Routamittaustietoja on saatavilla myös SYKEn sivuilla.

Valitse kunta alla olevasta listasta sekä määrittele tietojen hakuväli. Mikäli alku- ja loppupäivämääriä ei määritellä, listataan kaikki valitun kunnan routatiedot.


Routatiedot - haku - taulukko
Kunta
Alkupäivä (pp.kk.yyyy)
Loppupäivä (pp.kk.yyyy)