Rehutaulukot etusivu

Rehutaulukot

Ruokintasuositukset

Tietosiilo

EtusivulleEtusivulle
Tietoa palvelustaTietoa palvelusta
PalautePalaute
In EnglishIn English

HakuHaku
Ruokintasuositukset
Märehtijät
Siat
Siipikarja
Turkiseläimet
Hevoset

 

Palvelun tuottaaRuokintasuositukset


Rehutaulukot etusivu » Ruokintasuositukset

Sivun vasemman laidan otsikoista pääsee eläinlajikohtaisiin ruokintasuoituksiin.

Ruokintasuosituksia käytetään kuvaamaan eläinten keskimäärin kuluttamia energian ja ravintoaineiden määriä eri tuotantomuodoissa ja elämänvaiheissa. Suositukset eivät ole virallisia, mutta ne perustuvat parhaaseen käytössä olevaan tutkimustietoon.

Suositukset on laadittu eläinryhmille ja ne sisältävät tyypillisesti varmuusvaran. Yksittäisten eläinten ravintoaineiden tarve tietyssä tilanteessa voi poiketa suosituksissa esitetystä johtuen eläinten yksilöllisistä eroista. Suositukset eivät usein ole ehdottomia vaan esimerkiksi eläinten kasvunopeus tai maidontuotanto joustaa riippuen käytettävissä olevien ravintoaineiden määrästä.

Aikaisemmin puhuttiin "ruokintanormeista", mutta sopivampi sana on "ruokintasuositukset". Joissain tapauksissa voidaan puhua myös eläinten ravintoaineiden tarpeesta. Eläin tarvitsee esimerkiksi normaalien elintoimintojen ylläpitämiseen tietyn määrän kivennäisaineita.

Energian ja valkuaisen osalta tarpeista puhuminen on osittain harhaanjohtavaa, koska eläinten tuotanto -maitotuotos tai kasvunopeus- lisääntyy, kun energian ja valkuaisen saantia lisätään. Niiden osalta on mielekkäämpää puhua tuotosvasteista eli siitä, kuinka paljon tuotanto lisääntyy ravintoaineiden saannin lisääntyessä. Tuotosvasteiden kuvaaminen Rehutaulukoissa ei kuitenkaan ole mahdollista, koska eläimen käytettäväksi tulevien ravintoaineiden kokonaismäärän arvioinnissa täytyy huomioida koko rehuannoksen koostumus, sulatuksen yhdysvaikutukset ja ravintoaineiden tasapaino kudostasolla.