Rehutaulukot etusivu

Rehutaulukot

Ruokintasuositukset

Tietosiilo

EtusivulleEtusivulle
Tietoa palvelustaTietoa palvelusta
PalautePalaute
In EnglishIn English

HakuHaku
Rehutaulukot
Laskentaperusteet
Märehtijät
Siat
Siipikarja
Turkiseläimet
Hevoset
Lyhenteet
Tietokortit

 

Palvelun tuottaaRehutaulukot ja ruokintasuosituksetRehutaulukot -verkkopalvelu uudistuu. Vanhat rehujen koostumus- ja rehuarvotaulukot on poistettu käytöstä näiltä sivuilta. Muutkin sivut poistuvat pikapuoliin!

Uudet rehutaulukkosivut löytyvät osoitteesta Maatalousinfo.luke.fi

Maatalousinfo sisältää rehuarvojen laskentaperusteet ja ruokintasuositukset ja rehujen koostumus- ja rehuarvotaulukot ovat erillisillä sivuilla. Nämä taulukot toimivat samalla tavoin kuin Luken tilastot. 

Ruokintasuositukset nyt myös emolehmille (6.2.2017)

Emolehmien ruokintasuositusten laatimiseksi Lukessa verrattiin maailmalla yleisimmin käytössä olevia ruokintasuosituksia: ranskalaista (INRA 2010), pohjoisamerikkalaista (NRC 2016) ja australialaista (CSIRO 2007) järjestelmää.

Emolehmien energian ja valkuaisen tarve perustuvat kehon toimintojen ylläpidosta, maidontuotannosta, tiineydestä ja elopainon (kuntoluokan) muutoksesta aiheutuviin tarpeisiin. Selvitystyön perusteella eri järjestelmien väliset erot energian ja valkuaisen tarpeen osalta olivat suhteellisen pieniä. Näin ollen emolehmien ruokintasuositukset voitiin pääosin perustaa Suomessa käytössä oleviin lypsylehmien ruokintasuosituksiin.

Lypsylehmien energian ja valkuaisen tarpeen laskennassa käytetään energiakorjattua maitotuotosta. Emolehmien osalta energiakorjatun maitomäärän laskeminen on lukuisista epävarmuustekijöistä johtuen turhaa. Käytännöllisintä on käyttää arvioitua maitomäärää laskennan perusteeksi. Valkuaistuotoksen määrittämiseksi voidaan emolehmillä käyttää suomalaisista tutkimuksista saatua keskimääräistä maidon valkuaispitoisuutta, joka on 31 g/kg maitoa (Manninen 2007).

Emolehmien energia- ja valkuaisruokintasuositukset löytyvät märehtijöiden ruokintasuositussivulta pdf-tiedostoina.  

Energiasuositukset
Valkuaissuositukset (päiv. 14.2.2017)


Sonnien ruokintasuosituksia päivitetty

Kasvavien sonnien energiansaantisuosituksia on päivitetty uusimpien tutkimustulosten perusteella 13.4.2015.

Rehutaulukoiden tietokanta on päivitetty 2014
 
Vuonna 2014 sikojen rehuarvojärjestelmä uudistui täysin. Joidenkin rehujen koostumustietoja tarkistettiin. Koostumusten muutokset aiheuttivat märehtijöiden ja siipikarjan rehutaulukoihin muutoksia rehuarvojen uudelleen laskemisesta johtuen, sen sijaan rehuarvojärjestelmiin märehtijöillä ja siipikarjalla ei tullut muutoksia. Lisäksi märehtijöiden rehutaulukossa korjattiin nurmisäilörehujen NDF-pitoisuuksia.

Uusi sikojen rehuarvojärjestelmä on tullut voimaan 15.11.2014. Rehutaulukoiden tietokannassa on sikojen rehuille uudet rehuarvot, joiden kanssa käytetään uusia ruokintasuosituksia. Vanhan järjestelmän mukaiset rehuarvot ja ruokintasuositukset löytyvät myös edelleen pdf-tiedostoina.Tietokortit sikojen ja siipikarjan ruokinnasta
Luke Rehutaulukot -palvelun Tietosiilossa on  saatavilla tietokortteja, joiden aiheina ovat sikojen ja siipikarjan komponenttiruokinta ja ruokinnan talous sekä sikalan olosuhteet ja sikojen hyvinvointi. Korteista löydät nopeasti ajankohtaista tutkimustietoa tiiviissä muodossa ja neuvoja sikojen ja siipikarjan käytännön ruokintaan ja hoitoon. Tietokortteja tekivät yhteistyössä Luken sika-, siipikarja- ja taloustutkijat, ProAgrian sikaneuvojat ja Suomen Siipikarjaliiton asiantuntijat. Kortit ovat syntyneet Tilaruokinta- ja Toimiva sikala -tutkimushankkeissa.Verkkopalvelu kokoaa tiedot käyttöön

Rehutaulukot ja ruokintasuositukset -verkkopalvelu koostuu kolmesta osasta, jotka ovat Rehutaulukot, Ruokintasuositukset ja Tietosiilo. Niihin pääsee sivun yläosan vaakapalkista. Jokaisessa osassa sivun vasemman reunan otsikot ohjaavat edelleen palveluihin. Oikeassa reunassa näkyvät ajankohtaiset vinkit.

Toivomme että palvelu helpottaa kotieläinten ruokinnan suunnittelua ja toteutusta.Tässä verkkopalvelussa esitetään viralliset Suomessa käytettävät kotieläinten rehujen rehuarvot ja niiden laskentaperusteet sekä ruokintasuositukset. Rehuarvotyön tavoitteena on kuvata rehujen suhteellinen tuotantovaikutus mahdollisimman oikein.

Tasapainoinen ruokinta edistää kotieläinten hyvinvointia, parantaa kotieläintuotannon taloudellista tulosta ja lisää ravintoaineiden hyväksikäyttöä, jolloin tuotannon ympäristöön kohdistuva ravinnekuormitus pienenee. Rehuarvoja käytetään mm. rehujen hinnoittelun perusteena ja kotieläinten ruokinnansuunnittelun lähtötietoina.

Rehutaulukoiden ja ruokintasuositusten ylläpidosta vastaa Luonnonvarakeskus (Luke) (ennen 1.1.2015  Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT) MMM:n toimeksiannosta.